Láje ve Špíně: Hardcorová scéna nás už nebaví, chceme hrát na hasičském plese

29. květen 2017

Jihlavská pětice Láje nedávno vydala svou dlouho připravovanou desku Přicházíme ze tmy. Na pozadí přísných a epických riffů se objevuje ucelený příběh lesa, o jeho zvířecích obyvatelích i myslivcích. V aktuálním díle Špíny jsme se bavili o tom, jak moc mají Láje rádi osmdesátkové riffy, a o vyprávěních těch, co chodí do lesa hledat něco jiného než potěšení ze zabíjení.

Může se zdát, že Láje jsou poměrně nová skupina, ale nenechte se mást. Bývalí členové kapel, jako jsou Rapsöd, Disbeatles nebo Gattaca, spolu hrají už pět let. Jak ovšem sami odhalili ve Špíně, bylo nutné všechno nejdřív vymyslet. Radši pečlivě ladili riffy ve zkušebně, než aby hned začali hrát koncerty. Ukázky z desky Přicházíme ze tmy, na jejíž vydání se čekalo celý rok, jsme si ve Špíně samozřejmě pustili. A pečlivě je s kapelou rozebrali.

Texty, za kterými z valné části stojí zpěvačka Zin, jsou v hudbě Lájí podstatnou složkou. Metaforický příběh o lese, vyobrazený na albu, krásně doplňuje epickou „heavy” muziku. Ta neskrývá obdiv ke starému, přísnému zvuku, jak potvrdili sami členové kapely. Ne náhodou tak ve Špíně konečně zazněli i Black Sabbath. A koho všeho by kluci chtěli deskou Přicházíme ze tmy oslovit? Jenom namátkou – hasiče, myslivce a metaláky. Pusťte si aktuální díl pořadu a dozvíte se víc!

Spustit audio