Láska až na druhý pohled. O životě v Maroku vypráví cestovatelka a průvodkyně Tereza Huclová

26. prosinec 2021

O Vánocích–nevánocích v Maroku, ladovské zimě ve Vysokém Atlasu, bloudění ve Fesu a o svém poznávání severoafrické země vypráví cestovatelka a průvodkyně Tereza Huclová.

„Moje první návštěva Maroka proběhla před zhruba osmi roky. Chtěla jsem hlavně jet na nějaký dlouhý trek. Vysoký Atlas mě bavil, ale vůbec se mi nelíbila marocká města. V Marrákeši jsem nemohla najít cestu ven z historické mediny,“ líčí svoje zážitky Tereza –  s tím, že měla nepříjemné zkušenosti s místními prodejci a podobně. Později se chtěla živit jako učitelka němčiny a náhodou zaznamenala nabídku z marockého Fesu. A skončila tam.

Co všechno se člověk dozví, když si místní lidé myslí, že neumí arabsky?

V průběhu zimy doporučuje Huclová navštívit poušť, kde je v létě příliš velké horko. A upozorňuje, že marocká Sahara není vhodná na jednodenní nebo dvoudenní výlety. Doporučuje obsáhlejší trek.

Potvrzuje také zkušenost, že místní lidé ocení jakékoli slovo arabsky, které vyzkoušíte použít ve vzájemné konverzaci namísto francouzštiny nebo angličtiny. Má i zkušenosti s taxikáři a pasažéry, kteří si mysleli, že jazyk neumí. Líčí je v nové epizodě cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

Tereza Huclová v Maroku

Ladovská zima v Atlasu

Vánoce jsou v muslimském Maroku dost obyčejnými dny. „Myslela jsem si, že se mi bude na Štědrý den stýskat, ale v normální pracovní den jsem si u kuskusu ani nevzpomněla, že bych měla něco víc prožívat. Mnohem těžší je být na Vánoce sám v zemi, kde je všichni slaví,“ tvrdí.

Zimu ve Vysokém Atlasu, kde místní Berbeři často nemají žádné topení ani jinou výbavu na drsnější podnebí, ale popisuje jako velmi ladovskou záležitost. Vypráví také o místní kuchyni a řadě dalších lokálních nuancí.

Poslechněte si zážitky nasbírané během mnoha let života a cestování v Maroku. Pobřeží, Atlas, historický Fes, poušť i Marrákeš jsou tématy v rozhovoru s Terezou Huclovou. Víc si můžete přečíst také na jejím blogu Zažít Maroko.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.