Láska za časů revoluce: Violet Cold se nebojí silných gest, jaká bychom od black metalu nečekali

17. listopad 2021

Emin Gulijev je ázerbájdžánský hudebník, který v zemi, která teprve v roce 2000 dekriminalizovala homosexualitu a dodnes lidi s menšinovou sexuální orientací perzekvuje, vydal desku, jejíž přebal tvoří duhová vlajka se symboly hvězdy a půlměsíce. To je samo o sobě odvážné. Album Empire of Love je navíc deskou, která se stejně jako dřívější nahrávky projektu Violet Cold inspirovala především blackmetalovou estetikou.

Zastřený blackgaze, který bude blízký fanouškům Alcest anebo Deafheaven, přichází se sociálně citlivým poselstvím, jaké v žánru výrazněji akcentuje snad už jen britský projekt Caïna. To další one-man kapela Ethereal Shroud už s blackovou (a také doommetalovou) náladou nakládá tradičněji. Na nadcházející desce Trisagion reflektuje britský hudebník Joe Hawker svůj vlastní cynismus, jemuž propadá při pohledu na úpadek současné společnosti. Výsledkem je mohutné a vrstevnaté album, které je vysilující, ale i opojné poslouchat.

S uhrančivou náladou, i když v jiném kontextu pracují i australští Low Life. Jejich netrpělivě očekávaná nová deska From Squats to Lots: The Agony and XTC přináší na silných melodiích postavenou postpunkovou jízdu, která dává vzpomenout na jejich krajany Total Control nebo Diät. V určitém ohledu by se dalo říct, že se jedná autentický o punk rock tohoto tisíciletí, který nepotřebuje žádné přívlastky a škatulky. Tak jako je nikdy nepotřebovali například Rudimentary Peni, kteří také zazní éterem.

Synťáky v black metalu? Post punk, který nechce být označován jako post punk? I tyto záhady vám pomohou rozluštit další Modeláři. Tak si poslechněte celý díl!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.