Latexová svítidla a 3D tiskové novinky v obuvi: o designových inovacích ze Zlin Design Week

8. květen 2018

Přehlídku Zlin Design Week pořádá zlínská Univerzita Tomáše Bati, a z velké části se na ní podílí studenti. Vedle výstav, konference a nejrůznějších prezentací obnáší i mezinárodní soutěž Best in design, která letos v kategorii inovací ocenila značku Lucetone za práci s latexem. Vedle latexového módního a interiérového designu vám zprostředkujeme i novinky ve využití 3D tisku v obuvi, o kterém jsme natáčeli s designérkou a porotkyní soutěže Best in design, Ivanou Kaňovskou.

Latex je nejen pružný a příjemný na dotek, ale také průsvitný. A právě s touto kvalitou si hraje mladá značka Lucetone, kterou tvoří designérská trojice Lenka Mlynarčíková, Matúš Opálka a Ivana Zuskinová. Svoje módní a interiérové doplňky poprvé veřejně představili na loňském Designbloku. Na Zlín Design Week se představili na výstavě a v soutěži Best in design bodovali hned ve dvou kategoriích. Dostali se do finále kategorie Módní design a v oblasti inovací v designu si odnesli hlavní ocenění.

Šlo nám o to, přetvořit materiál spojovaný většinou s fetišem nebo produkty na jedno použití, jako rukavice nebo kondomy, do elegantního a praktického produktu na všední použití, popisuje Ivana Zuskinová. Latex je stoprocentně přírodní materiál, dostáváme ho v tekuté formě a pracujeme s ním podobně, jako když malujete obraz. Vytváříme materiál a z něj pak produkty. Latex se dá skvěle recyklovat a aktuálně experimentujeme a hledáme cestu, jak recyklaci našich produktů zařadit do běžného cyklu naší práce, vysvětluje Matúš Opálka. Poslechněte si víc o latexu v módě a interiérovém designu v rozhovoru s Lucetone ze Zlin Design Week.

#latex #latexbag #designblok17 #lucetone #original #metrageniejematragi

Příspěvek sdílený Lúčetône (@lucetone_latex),

Jednou z porotkyň soutěže Best in design byla designérka a čerstvě také pedagožka Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Ivana Kaňovská. Do Ateliéru designu obuvi přináší svoje zkušenosti a know how z oblasti 3D tisku. Její futuristické doplňky, obuv a módní design byly v minulosti k vidění na pražských týdnech módy, přehlídkách designu v česku i v zahraničí a v řadě módních editorialů.

V Ateliéru teď pracujemem na vývoji 3D tištěné flexibilní podešve. Aktuálně řada firem po celém světě řeší, jak tuto technologii posunout do masové výroby. Zajímavé je také to, že se dnes díky body scannerům dají snímat chodidla jednotlivých zákazníků, podle nich vyrobit 3D tištěné kopyto a na něm pak šít botu přesně na míru zákazníkovi. Tímto způsobem pracuje například slovenská firma Prota, popisuje Ivana Kaňovská. Poslechněte si více o inovativním využití 3D tisku ve výrobě obuvi a o designu, který byl oceněný na soutěži Best in design v rámci Zlin Design Week.

Playlist:

Yaeji – Passionfruit
LIM – Rushing Guy
Brandy – I wanna Be Down (TTS Rebuild)
Arca – Desafio (Zutzut edit)
Sevdaliza – Amandine Insensible
Habib1 – Hhu
Miracles – Ice Riddim

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.