Latinskoamerické vlivy hrají prim. Žebříčkový rok 2022 si podmanil Bad Bunny, v tuzemsku Calin

3. leden 2023

Annabelle s Filipem bilancují! No. 1 umělcem letoška se (minimálně podle hitparád magazínu Billboard) stal portorický zpěvák Bad Bunny, jeho květnové album Un Verano Sin Ti je totiž masivním úspěchem. Není tak divu, že se objevuje ve všemožných výročních žebříčcích, jak u fanoušků, tak i na hudebně publicistických webech (včetně žebříčku nejlepších alb podle Radia Wave). Dokazuje to, že latinskoamerické vlivy hrají v aktuální populární hudbě prim.

Bad Bunny samozřejmě není jediný, kdo zanechal na letošních žebříčcích nepřehlédnutelnou stopu. Přední příčky obsadili také „staří známí“ Glass Animals se singlem z více než dva roky starého alba Dreamland. Heat Waves, song o ztrátě a nostalgii, si Annabelle s Filipem při této příležitosti znovu zanalyzovali. Bilanční díl Velkých čísel vyhlížel i chystané desky na rok 2023 patří mezi ně například druhý díl albové trilogie od Beyoncé, comeback Paramore či novinka od Gorillaz.

Tuzemské žebříčky si v roce 2022 bez zaváhání podmanil brněnský zpěvák s moldavskými kořeny Calin. Hannah Montana je podle IFPI nejúspěšnějším tuzemským singlem letoška a Calinovi k tomu mimo jiné dopomohla jeho aktivita na platformě TikTok. V silvestrovských Velkých číslech moderátoři proprali také vycházející rapperku Latto, Harryho Stylese, Taylor Swift, Adele nebo veleúspěšný soundtrack k animáku Encanto.

Na které chystané desky byste se v příštím roce měli těšit? A kdo je krom velkého hudebníka taky velkým člověkem? Pusťte si silvestrovský díl Velkých čísel!

autoři: Annabelle , Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.