Laura Deanová mě už zase nechala. Komiks o nešťastné teenage lásce učí čtenáře, jak mít rád sebe sama

9. srpen 2021

„Už přes rok miluju holku, která se jmenuje Laura Deanová. A je to to nejtěžší, co jsem zažila. Protože Laura Deanová mě už zase nechala.“ Nakladatelství Paseka vydalo komiks, který bere vážně teenagerská milostná dramata, aniž by přitom ztratil smysl pro humor. Příběh sedmnáctileté nešťastnice Freddy je ze všeho nejvíc komiksem o tom, jak mít rád sebe sama.

Těžko říct, jestli je láska někdy brutálnější, než když je vám sedmnáct. Člověk se zamilovává s vervou a netrpělivostí a stejně dramaticky se i rozchází. Kvůli maličkostem. S Freddy Rileyovou, středoškolačkou z kalifornské Berkeley, se Laura Deanová, nejoblíbenější holka na celé škole, rozešla už třikrát.

Z komiksu Laura Deanová mě už zase nechala

„Jednou na Den nezávislosti. Podruhé, když ji napadlo, že by teď chvíli mohla chodit s klukama. A samozřejmě na Valentýna. Nejspíš proto, že jsem jí nedala valentýnku. I když jsem ji samozřejmě KOUPILA,“ píše sedmnáctiletá Freddy v e-mailu, ke kterému ji dohnala naprostá beznaděj. Freddy totiž právě načapala Lauru, jak se na školním večírku líbá s jinou dívkou. Nezbývá jiná možnost než napsat novinářce Radaně, která píše sloupky o problémech v lásce. Jinými slovy – Freddy je tak nešťastná, že své milostné peripetie svěřuje do rubriky Láska, sex a trápení.

„Uvědomuju si, že bych měla být vděčná za to, že můžu zažít rozchod a veřejné ponížení přesně jako moji hetero přátelé. Jsem ztělesněním pokroku,“ píše ironicky Freddy v e-mailu Radaně. Těch pár vět vystihuje podstatu celého komiksu Laura Deanová mě už zase nechala. Ten totiž neřeší zdánlivě nejdůležitější queer otázku coming outu, ale posouvá se dál.

Z komiksu Laura Deanová mě už zase nechala

K tomu, jak má vlastně vypadat zdravý vztah, kolik může mít podob nebo jak poznat, že něco neklape. Tamakiová si ve světě komiksu Laura Deanová mě už zase nechala připravuje půdu pro otázku: „Co se děje tři měsíce poté, když se z dívky vašich snů vyklube někdo jiný, než jste si mysleli?“

Jaký hrdinský úkol stojí před Freddy? Co se musí naučit, aby byla šťastná? A co se nejvíc povedlo na výborném vizuálu komiksu? Poslechněte si recenzi na teenagerskou bibli Laura Deanová mě už zase nechala. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.