Léčit deprese léky, bylinami nebo terapií? Důležité je klienty netlačit, říká psychiatr

11. duben 2023

„Neexistuje nejlepší lék, který zabere vždy a pro každého,” říká v Balancu psychiatr a psychoterapeut Vít Knop. Množství lidí má zkušenost s léky na léčbu depresí a úzkostí. Někteří je odmítají jako něco umělého, chemického a preferují jiné způsoby léčby. Jiní se naopak bojí nebo se nechtějí podívat na příčinu svých problému a chodit na psychoterapie. Kdy je vhodný čas pro léky, pro psychoterapii a mohou se doplňovat?

„Lidé přicházejí s různými představami o lécích, pozitivních i negativních.” Někdo se velmi bojí vedlejších účinků, mezi které patří přibývání na váze, snížená chuť na sex nebo únava. Proto se i podle vedlejších účinků léky vybírají a neznamená to nutně, že se objeví u každého. Že antidepresiva mění osobnost, je mýtus. Mění prožívání, což je v některých případech žádoucí. Jsou-li emoční stavy příliš silné a hluboké, mohou léky pomoci z těchto stavů vystrčit hlavu.

„Mám rád, když mají klientky a klienti o lécích načteno.” Tím není myšleno, že je povinnost si o léčbě a lécích dopředu vše zjišťovat. Od toho odborníci jsou, aby nám poradili. Vít Knop se snaží přizpůsobit jazyku a myšlení klienta. Hledá různé cesty léčby a zahrnuje tím své klienty do procesu léčení, aby nebyli jen pasivními polykači prášků. Léčí totiž i vztah se samotnými lékaři a psychoterapeuty a velkou roli hraje také empatie. Samozřejmě v některých těžkých případech, jedná-li se třeba o ohrožení života, není možné s pacienty vyjednávat a je třeba volit direktivnější přístup.

„V určitém slova smyslu jsme všichni chemie. Stejně jako léky nebo molekuly v potravinových doplňcích.” Občas se objeví obavy z umělosti léků, z jejich nepřirozenosti. Někdy je možné začít s potravinovými doplňky, část klientů pak svolí s tím, že vyzkouší i léky. I když se farmaceutický průmysl stále vyvíjí, v poslední době se neobjevila žádná nová zázračná molekula na léčbu depresí. Léky se vybírají na míru tak, aby mohly co nejvíce pomoci. Není pravdou, že nové znamená automaticky lepší.

Poslechněte si celý rozhovor o lécích pro duševní zdraví.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.