Lednická, Atwoodová i úplně nová jména. Jaké zajímavé knihy letos vycházejí?

16. březen 2022
Záložka

Zanícený knihkupec alias Oldřich Suchý, který pracuje jako vedoucí v knihkupectví v centru Prahy, zavítal do Záložky, aby se s námi podělil o chystané novinky českých nakladatelství. Poctivě a důkladně prolistoval dostupné ediční plány a podle svého vnitřního radaru vybral 14 tipů na původní české i překladové novinky, ze kterých první už začínají vycházet.

Pro první novinku si už teď můžou čtenáři a čtenářky zajít do knihkupectví. Jde o objemný thriller s názvem Sedm let temnoty přední jihokorejské autorky Čong Judžong. „Příběh slibuje odhalování dvou tajemství. První sleduje trojici mužů, kteří něco provedli dívce u přehrady. A pak jde o syna jednoho z obviněných mužů, kterému to v současném životě ničí postavení ve společnosti,“ popisuje Oldřich.

Suchý zmiňuje i novou knihu bestsellerové Karin Lednické, autorky známé trilogie Šikmý kostel, z níž dosud vyšly dva díly. Autorka si dává krátkou pauzu, aby poukázala na jinou tragédii, a to v podobě literatury faktu. „Mám pocit, že to ze sebe potřebovala dostat, zvěčnit, aby obětem vzdala pomyslný hold.“

„Myslím, že nejenom já se těším na novou knihu Margaret Atwoodové. Bylo by asi nefér říct, že je to autorka Příběhu služebnice, čímž by se odbyly ty další skvělé knihy. Třeba mně se velice líbila Alias Grace,“ říká knihkupec. Román se jmenuje Kočičí oko a je brilantní sondou do dívčí psychiky a nevyzpytatelných a mnohdy krutých pravidel, která ovládají přátelství mezi dívkami, nabízí taky neotřelý pohled na řadu kulturních fenoménů té doby, včetně feminismu a různých proudů moderního umění.

Kromě toho ale zjistíte něco o samotném Oldřichovi, abyste věděli, jestli máte podobný vkus. A taky se dozvíte, proč si říká Zanícený knihkupec – není to jen proto, že ročně přečte až 130 knih a považuje se za čtenáře–hromadila, který má chuť skoro na všechno. Když se pak třeba vydáte do knihkupectví pro dárek, měli byste si vždycky včas uvědomit, že kniha je velmi osobní dar, a proto byste si s výběrem měli dát záležet a co nejvíce se přiblížit obdarovanému, protože jinak to může být krok úplně vedle.

Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém dlouholetý knihkupec Oldřich Suchý postupně představí všech čtrnáct nových a chystaných knížek. A nezapomeňte si k poslechu vzít tužku a papír.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.