Lékař bez hranic Tomáš Šebek: Jižní Súdán mi ukázal, že jsme strašní individualisti

24. prosinec 2017

S chirurgem a lékařem bez hranic o tom, proč se v nemocnici v Jižním Súdánu říká svrabu motherfucker, o zachraňování lidských životů, běhání v poušti a setkání s místním léčitelem…

„Neříkám, že je to Sahara, ale je to doopravdy poušť. Ale překvapivě i tam žijí lidé,“ říká chirurg Tomáš Šebek o Agoku, kde působil na misi s Lékaři bez hranic. „Chcípnu. Vedrem,“ zní první slova jeho knihy Africká zima. „To bylo totiž to první, co mě napadlo jako první po výstupu z letadla v hlavním městě Jižního Súdánu. Na sluníčku je tam 55 stupňů a klidně i víc. V nemocnici, která je částečně ve stanech, i 60 stupňů, což už je fakt masakr,“ říká chirurg, který pil až 10 litrů vody denně, aby se dostatečně hydratoval. „Na misi jsem se ale jednoznačně strašně těšil.“

Západní medicína a tradiční léčitelé s horkou vodou

Tomáš Šebek si v Jižním Súdánu mimo jiné koupil sandály vyrobené z pneumatik, setkal se s místním tradičním léčitelem, kterému řada lidí stále věří víc než západní medicíně. „Povolání léčitele se většinou dědí nebo přichází formou vnuknutí a snu. Neříkám, že jeho metody jsou špatné. Musíte je respektovat. Ale vysvětlit základy naší medicíny místním je velmi složité. Stalo se mi i to, že se pacient druhý den po operaci zvedl a řekl, že prý chce vyndat všechny ty hřebíky, které jsem mu do těla dal, a že odchází za léčitelem,“ říká Tomáš Šebek.

„V tak základních podmínkách je vždycky těžké, když léčíte dítě anebo máte dlouhodobé chronické pacienty, u kterých víte, že jejich situaci nedokážete vyřešit, a víte, že to nikam nevede. Cítíte se bezzubý. Je to pro nás doktory traumatizující.“ V cestovatelském magazínu Casablanca ale také pro odlehčení popisuje, proč se svrabu v agocké nemocnici říká motherfucker.

Jižní Súdán myslí víc na rodinu a komunitu. My jsme strašní solitéři a individualisti. A myslíme si, jak to není dobré.

Po práci chodil Tomáš Šebek běhat na okraji pouště a postupně se na něj nabalovala skupina místních dětí a také psal blogové zápisy, ze kterých vzešla kniha Africká zima,  navazující na jeho předcházející knihy. A jakou lekci si Tomáš Šebek z Jižního Súdánu odvezl? „Nerad filozofuju, ale co jsem si odvezl z několika misí dohromady, je to, že lidé v rozvojovém světě mnohem víc ctí rodinu a komunitu. Kdybychom se my na Západě tolik neuzavírali, věděli bychom, že taková spojenectví drží lidi nad vodou. Jsme strašní solitéři a individualisti a myslíme si, jak to není dobré. Podle mě to tak dobré není,“ řekl Tomáš Šebek na Radiu Wave na Štědrý den v cestovatelské Casablance.

Tomáš Šebek
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.