Letiště Praha jako galerie nevídaných rozměrů

24. říjen 2011

Letiště nemusí nutně fungovat jen jako místo odletů a příletů, kde se denně střetávají stovky či tisíce lidí nejrůznější národnosti. Na Letišti Praha je od 16. září k vidění velká výstava současného českého výtvarného umění. Do projektu s názvem Aeronále 2008 je zapojeno 26 umělců různého věku, kteří svými díly obohatili vnitřní i venkovní prostory letiště.

POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na Aeronále 2008

Příkladem toho, jak se dají využít prostory letiště i pro umění, je Letiště Praha. To v současné chvíli poskytuje uměleckým dílům různorodé a netradiční zázemí. Pokud se z české metropole chystáte v příštích měsících odcestovat nebo naopak navrátit se zpět domů, určitě si všimnete nejrůznějších uměleckých objektů, které jsou na letišti vystaveny v rámci projektu Aeronále 2008. Kurátorem této výstavy je známý historik umění Jiří Machalický, který se snažil vybrat taková díla a autory, která s prostorem letiště nějak komunikují a nebo s ním naopak vůbec nesouvisí.

00783244.jpeg

K oživení některých prostor letiště byla přizvána téměř třicítka českých umělců. Do konce letošního roku se ruzyňské letiště bude pyšnit nejrůznějšími uměleckými díly, jako jsou sochy, instalace, objekty, graffiti, díla ze skla, fotografie a malby. Aeronále 2008 bylo umístěno zejména do odletové haly nového Terminálu 2, na strategicky výhodná místa, kde jsou lidé nuceni na chvíli se zastavit a nebo procházet v těsné blízkosti uměleckých děl. Některé objekty, konkrétně postavy v životní velikosti od Michala Trpáka nejdete i ve venkovních prostorech před Terminálem 1. Další část výstavy je umístěna v místě bran, kde lidé čekají na finální odbavení do letadel.

Kromě postav v životní velikosti od Michala Tráka uvidíte na Letišti Praha například světelnou instalaci od Pavla Korbičky, futuristicky vypadající objekt Lukáše Rittsteina, dřevěné sochy Richarda Kočího, sprejovaný obraz Jana Kalába nebo fantaskní sochu Filomeny Borecké. Právě její dílo je umístěno na velmi neobvyklém místě, nad eskalátory vedoucími do odletové haly Terminálu 2.

Některé díla vznikla přímo v prostorách Letiště Praha. Příkladem je i graffiti, které vytvořil během jednoho dne přední český tvůrce street artu Jan Kaláb.

00782924.jpeg

Letiště Praha rozhodně není otevřené výtvarnému umění poprvé. Do konce srpna jste tam mohli vidět výstavu s názvem Magický Himaláj, ve kterém figurovaly i snímky z expedice primátora Pavla Béma. Už v 60. letech minulého století zde visela díla od Mikuláše Medka, dále pak díla osobností jako byli Jan Koblasa, Valerián Karoušek nebo Zdeněk Sýkora. Aeronále 2008 uvidíte ve venkovních prostorách a v Terminálu 2 až do konce letošního roku.

autor: zuf
Spustit audio