Letní filmová škola po pětatřicáté

3. srpen 2009

Uherské Hradiště po 35. patřilo filmu - a nejen jemu. Letní filmová škola opět nabídla něco pro každého, program obsáhl nejen bohatý výčet filmových projekcí, ale také divadlo, výstavy i koncerty.

Od 24. července až do neděle 2. srpna se Uherské Hradiště stalo Mekkou milovníků nekomerční kultury. Letošní filmovka byla programově skutečně dost nabitá. Oproti problémům, se kterými se nové vedení muselo potýkat minulý rok, zaznamenala organizace pokroky znatelné nejen na programu. V obavě z loňského stop stavu, kdy se spousta návštěvníků nemohla akreditovat, zajistili organizátoři další promítací prostory a více projekcí v letních kinech. Nakonec desetidenní program nabídl neuvěřitelných 220 celovečerních snímků, spolu s krátko- a středometrážními pásmy bylo položek kolem 450.

Na téma Migrace přijel diskutovat i významný rakouský tvůrce íránského původu Arash T. Riahi. Představil své snímky Okamžik svobody, Suvenýry pana X a Exile Family Movie.
Mezi hlavní cykly patřil určitě Focus: Rakousko. Promítalo se unikátní pásmo sestavené z rakouských filmů od němé éry až po současnou filmovou produkci. Rakouský film je u nás i přes kulturní a geografickou blízkost bohužel vcelku opomíjená filmová veličina.
POSLECHNĚTE SI: Souhrn z Letní filmové školy

00962171.jpeg

Klasicky už filmovka nabízí hned několik retrospektiv. Jedna patřila "čaroději z Ostende", experimentálnímu animátorovi Raoulu Servaisovi, dále to byl Belgičan Thierry Zeno, dokumentarista s jediným hraným snímkem Svatební váza. Ten ovšem platí za jeden z nejbizarnějších filmů všech dob. A konečně český král pohádek a crazy komedií, ale nejen jich - Václav Vorlíček.

00759450.jpeg

Další velice důležitou sekcí na letošním festivalu byl Zamrzlý obraz - film a komiks - cyklus filmů, pásem a přednášek věnující se komiksu v různých uměleckých formách s důrazem na propojení filmového a komiksového média a stylu. Kromě pocty Čtyřlístku viděli diváci třeba slavnou Barbarellu nebo klasického Batmana z roku 1966.

Svou hvězdu měl i doprovodný program - písničkářku Suzanne Vegu. Kromě ní vystoupili také festivaloví matadoři Psí vojáci, Jiří Stivín, Lenka Dusilová s Eternal Seekers nebo Monika Načeva. V Hradišti doplňovalo filmovou a hudební produkci také několik výstav, workshopů a samozřejmě divadel, z nich např. brněnská Husa na provázku, tandem SKUTR nebo klasicky se svým stanem Divadlo Vosto5.

S koncem letošní filmovky se začal odpočítávat organizátorům čas na přípravu dalšího ročníku. Můžeme jen doufat, že se jim ten další povede minimálně tak dobře jako tenhle.

Spustit audio