Léto hereckých osobností

23. září 2010

Ani v létě si od divadel neodpočinete. Letos se už po čtvrté koná od 14. 6. do 16. 9. ve Švandově divadle Léto hereckých osobností. Od loňského roku se kvůli velkému diváckému zájmu hraje také na Letní scéně Vyšehradu. Na programu jsou mimo jiné přichystané dvě premiéry - Půldruhé hodiny zpoždění a Vše o ženách. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr pro tento týden

Tyjátr

0:00
/
0:00

Nejvíce představení se opět odehraje ve Švandově divadle. Právě tady bude mít premiéru jedna ze dvou nových inscenací - Půldruhé hodiny zpoždění (Jean Dell a Gérald Sibleyras). V této francouzské konverzační komedii se představí Daniela Kolářová a Milan Lasica. Zahrají si manželský pár po třiceti letech, kteří se společně pokusí o tzv. sexuální renesanci. Režisér Patrik Hartl o ní říká, že je napsaná mladě, vtipně a svěže.

00557245.jpeg

Leckdo by si mohl tuto hru tak trochu spojovat s novým filmem Jana Svěráka - Vratné lahve. I tady totiž hraje Daniela Kolářová manželku v páru, který se pohybuje na hraně středního a důchodového věku. Patrik Hartl ale tvrdí, že mezi tímto textem a Vratnými lahvemi je velký rozdíl. Hra je prý mnohem kousavější než jemné a milé lahve.

Další premiérou, která se odehraje v rámci Léta Hereckých osobností, je komedie Vše o ženách (Miro Gavran). Do ní se pustily čtyři ženy - režisérka Jana Janěková a tři herečky - Anna Šišková, Jana Krausová a Jitka Schneiderová. Každá z hereček se představí v pěti rolích a to v rytmů songů 60 let. Autorem hry je slavný současný chorvatský dramatik - Miro Gavran. Režisérka Jana Janěková tvrdí, že název Vše o ženách je od kohokoliv a navíc od muže docela troufalý. Premiéra této hry se chystá na 9. červenec a to na romantické Letní scéně Vyšehradu. Rozhodně od ní nečekejte klasickou divadelní záležitost. Jde prý spíše o filmový scénář.

Kromě premiér Půldruhé hodiny a Vše o ženách se můžete těšit také na další inscenace. V rámci hereckých osobností uvidíte ještě představení Absolvent, Jašek, Kdo se bojí Virginie Wolfové, Klára a Bára, Na konci Duhy a Otevřené manželství. Více zjistíte na www.studiodva.cz .

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio