Leto s Monikou už jsou tři. „Baví mě, že můžu frajeřit, že mám kapelu,“ říká Monika Omerzu Midriaková

15. leden 2020

Slovenská hudebnice a skladatelka Monika Omerzu Midriaková má za sebou účinkování v duu Monikino Kino a následně také vydání sólové desky pod aliasem Leto s Monikou. Tenhle projekt už ale kromě ní tvoří v koncertní podobě také Michal Škoda za bicími a Lukáš Klavrza střídající kytaru s baskytarou. „Splnil se mi tím dětský sen mít kapelu,“ prozradila se smíchem Monika Midriaková poté, co v našem studiu odehrála čtyři písně z debutové desky ve zmíněné nové sestavě.

„Když by to bylo nutné, tak bych koncert zvládla sama, ale hrozně mě začalo bavit hrát ve trojici. Nikdy jsem nepoznala pocit živých bicích za sebou a taky mám teď během koncertování kámoše s sebou na cesty,“ odpovídá Monika Omerzu Midriaková na otázku, jestli se v nejbližší době plánuje vrátit k sólovému hraní. Ve studiu zazněly čtyři písně z debutové desky, na nové si však posluchači ještě budou muset chvíli počkat. „Ráda bych chrlila jednu věc za druhou, jako to dnes dělá spousta hudebníků,“ přiznává Monika s pocitem, že se to v současné době tak trochu očekává.

Leto s Monikou

„Chtěli bychom mít delší set, takže už skládám další písně, ale ještě jsem se je dnes neodvážila zahrát, protože jsou stále v procesu,“ dodává na vysvětlenou s tím, že určitý tlak na sebe cítí i v této souvislosti. „Co se týče nové desky, tak bych byla ráda, aby zněla zase trochu jinak. Chci se někam posunout a vyvinout i já, něco nového zažít jak po osobní stránce, tak hudebně.“ Minimálně dvě nové písně ale do koncertního repertoáru během jara už s největší pravděpodobností Leto s Monikou zařadí.

Jaký má Monika vztah ke koncertním verzím písní, odlišným od studiových originálů? Co ji baví na skládání hudby pro film a kdo jsou její oblíbení filmoví skladatelé? Poslechněte si celý rozhovor i písně Prečo sa eště bojíš, Niečo pekné, Sen vo vnútri slova a Strácať, které Leto s Monikou odehrálo živě v našem studiu!

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka