Letos se utopíte v knihách Murakamiho, Barnese, Soukupové i Urbana

7. leden 2015
Liberatura

Některá nakladatelství ještě nevydala ediční plány na příští měsíce, ale my už víme, co všechno vzbudí pozornost vášnivých čtenářů, fanatiků do Murakamiho surrealistických kočičích polévek i těch, co se nejradši nechají balamutit nespolehlivými vypravěči Juliana Barnse.

Česká próza: Návrat Viewegha a Soukupové, Urban v urbanismu

V královské kategorii domácí literatury se podle prvních zpráv objeví hned několik klasiků. Po odmlce nabírá sílu například Michal Viewegh: „Dokončuje nový humoristický román Čarodějka z Křemelky, což je o ženě, která umí číst myšlenky,“ prozrazuje Jan Pražan z Druhého města, „čtenáři se můžou těšit i na Miloše Zemana.“

Vtipné glosování chystá Druhé město i s titulem od Ondřeje Horáka a Jiřího Franty, Boží zboží (Česká historie v 50 fejsbukových profilech). Lásku k cynismu projevil Horák už v debutu Dvořiště, tentokrát ho doplní výtvarník Jiří Franta, který shodou okolností do světa vypustil výtvarnou knihu ve spolupráci s Horákovým jmenovcem.

02999184.jpeg

Po třech letech se s novou knihou „pro dospělé“ vrací Petra Soukupová. Odbornice na mezilidské vztahy tentokrát svým postavám dává těžkou výzvu. Tři dospělé sestry s rodinami spolu budou muset vydržet v prostoru jednoho švédského kombíku a nakonec se konfrontovat i s matkou. „Je to příběh jedné rodiny během jednoho dne,“ popisuje stručně Soukupová, které jsme zavolali chvíli po dokončení rukopisu. Kniha Pod sněhem by měla vyjít v nakladatelství Host letos na jaře.

Čtěte také

Miloš Urban se po výletu do jižní Anglie v loňské atypické detektivce Přišla z moře vrací do města. Nebude ale bloudit po gotických stavbách, vydává se do utopického sídla Urbo Kune. „Je to projekt architektonicko-literární, zapojí se i další média. Byl jsem osloven architektem Petrem Hájkem, abych napsal fiktivní příběh o jednom fiktivním městě,“ vysvětlil nám Miloš Urban a z rukopisu, který vyjde v Argu, přečetl i ukázku.

Čtěte také

Poezie se skvělými debuty

Už druhý rok se těšíme na sbírku ostravského básníka Jana Nemčeka, Proluka. Autor, který s lehkostí překračuje hranice osobního mikrokosmu a složitého městského prostoru, letos snad konečně vydá sbírku u opavského nakladatelství Perplex. Skvělé prvotiny chystá i brněnský Host. Netrpělivě se čeká na básnířku polského původu, Marii Iljašenko. Před vydáním knihy Osip cestuje na jih stihla získat nominaci na prestižní Drážďanskou cenu lyriky a ocitnout se v posledním ročníku Nejlepších českých básní. Veskrze cestovatelskou sbírku vydá Iljašenko už v únoru. A Host chystá i debut plachého Václava Vomáčky, jeho kniha Noční služba v kamenolomu působí podle ukázek jako sbírka niterné duchovní lyriky z dob Antonína Sovy.

Přijde i komiks! Labyrint vydává Toy Box

Jméno Toy Box putuje českým komiksovým světem už dlouhou dobu. Rok 2015 znamená v kariéře výtvarnice a scenáristky velký zlom, to stejné platí i pro její fanoušky. Nakladatelství Labyrint vydává její komiksový román Moje kniha Vinnetou. Travelleři, squatteři i malý kluk – snílek, celá Evropa versus vila Milada. Labyrint chystá i sbírku komiksových povídek slovenského Davida Mailinga, něco pro milovníky Woodyho Allena nebo nekorektního černého humoru á la Red Meat.

V cizojazyčných vede Odeon

Na veleúspěšné světové autory láká už tradičně nakladatelství Odeon. V edičním plánu samozřejmě nechybí Haruki Murakami, kterému s překvapivě rychlým překladem vychází nejnovější kniha Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho putování. Dostalo se jí snad ještě lepší reakce než poslednímu románovému opusu IQ84 a svým cestovatelským příběhem duší a minulostí má údajně evokovat například film Zlomené květiny Jima Jarmusche. Nebo Jana Amose. Novinka dost možná vyléčí i čtenáře, kteří dosud trpěli syndromem murakamiovské únavy.

Dočkají se i fanoušci autora Hodin, Michaela Cunninghama, a snad se rozšíří milovníci jednoho z nejzajímavějších britských prozaiků současnosti, Juliana Barnese. Jeho předchozí kniha Vědomí konce fungovala jako perfektní ukázka práce s nespolehlivým vypravěčem, který se na sklonku života neochotně konfrontuje s vlastní minulostí. V nové próze Roviny života se Barnes dál bude věnovat smrti a je velice pravděpodobné, že čtenářům opět připraví náročné, ale za to nezapomenutelné chvíle.

02186559.jpeg

A jeden znepokojivý tip nakonec. Nakladatelství Fra chystá román Fernanda Valleja, Madona zabijáků. Senzace hispánské literatury vypráví o tom, „jak si postarší pán vydržuje kokainem náctiletého kluka, který je zároveň nájemným vrahem, což je v Kolumbii naprosto normální,“ popisuje knihu Erik Lukavský z Fra.

Ukázku z nového románu Miloše Urbana, sbírky Jana Nemčeka, rozhovor s Petrou Soukupovou a spoustu dalších novinek uslyšíte v Liberatuře!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.