Letošní cyklistická sezona: dominující Slovinci, vlivná olympiáda a jeden rozvod po kolumbijsku

1. říjen 2021
Tribuna

I když se o víkendu ještě pojede závod Paříž-Roubaix, známý jako „Peklo severu“, letošní cyklistická sezona profesionálů hlásí svůj konec. Kdo nejvíce zazářil, kdo naopak zklamal a proč byly některé letošní závody zcela výjimečnou podívanou?

Již tradičně si na konci cyklistické sezony fanoušci i odborná veřejnost kladou zásadní otázku: kdo byl letos nejlepší? Francouzský klasikář Julian Alaphilippe dokázal před pár dny na mistrovství světa v Belgii obhájit duhový trikot pro vítěze a stal se teprve sedmým jezdcem v historii šampionátu, kterému se podobný kousek podařil. „Vzhledem k tomu, že dokázal titul obhájit, se dá říci, že skutečně tím nejlepším asi bude. A rozhodně tím nejzábavnějším,“ vysvětluje Vojta Jírovec. 

Mimochodem stájový kolega Zdeňka Štybara se letos dokonce i na jeden oblékl do žlutého trikotu pro vedoucího muže Tour de France. „Je to výjimečná podívaná. Viděli jsme to i v neděli během toho mistrovského závodu, kdy opakovaně několikrát nastoupil, bylo vidět, že se skutečně nebojí té takzvané atraktivní cyklistiky. Nebaví ho být někde vzadu a čekat, co se stane, on závody skutečně vytváří,“ dodává Jírovec.

Čtěte také

Pro mnohé ale představují vrchol sezony třítýdenní etapové závody Grand Tour. A na nich, stejně jako v loňském roce, zazářili zástupci slovinské cyklistiky. Tadej Pogačar dokázal znovu triumfovat na francouzské Staré dámě. Zatímco v loňském roce šokoval vítězstvím v časovce v předposlední etapě, kdy se na poslední možnou chvíli oblékl do žlutého, letos naopak nenechal svým profesorským výkonem nikoho na pochybách, kdo bude nakonec slavit celkový triumf v Paříži. 

Jak se letos dařilo naopak české cyklistice a které reprezentanty jsme letos viděli v profesionálním pelotonu možná naposledy? Pro souhrn toho nejzajímavějšího z letošní cyklistické sezony si poslechněte nový díl Tribuny.

Nová Tribuna se podívá na právě končící cyklistickou sezonu. Jak ji ovlivnily olympijské hry v Tokiu? Jak se dařilo českým ženám na světovém šampionátu v Belgii? A v čem byl překvapivý konec Miguela Ángela Lópeze na španělské Vueltě tolik skandální?

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.