Letošní největší sportovní hra se nepovedla. FIFA 21 se vzdaluje reálnému fotbalu

23. říjen 2020

Nové ročníky virtuálních sportů vychází s železnou pravidelností, a to i v letech, kdy jsou sezony těch reálných poznamenané probíhající pandemií. Zlé jazyky tvrdí, že často jde jen o aktualizaci soupisek hráčů, některé díly ale přináší do sérií i zásadnější změny. Jak je na tom letošní příspěvek nejhranější sportovní série na světě, o tom si v Questu povídali Jarda a Lukáš s herním novinářem Vaškem Pecháčkem.

FIFA 21 se od loňska změnila, na tom se Jarda s Vaškem shodnou. A shodují se i na tom, že změny jsou spíš k horšímu, respektive došlo k odklonu od toho, co se na hřištích děje ve skutečnosti.

Vadí jim především fakt, že nejrůznější parádičky a kličky ovládá nejen desítka nejlepších hráčů na světě, ale prakticky každý od Neymara po Honzu Nováka z čtvrté pralesní ligy. Tabulky hodnocení navíc nereflektují jejich schopnosti na virtuálních hřištích, protože v letošním ročníku záleží jen a pouze na rychlosti. Sebelepší obránce tak nemá možnost zastavit dostatečně rychlého útočníka.

Stejně tak si ale Vašek myslí, že i tenhle druh fotbalu má své zastánce. Paradoxně si své fanoušky ale najde spíš mezi čistokrevnými hráči her než mezi diváky a hráči „poctivé kopané“. Ve FIFĚ 21 totiž může být Messim opravdu každý – jednotlivé zápasy se skládají prakticky jen z oslnivých momentů a dechberoucích zákroků, už kvůli koncentraci devadesátiminutových mačů do patnácti reálných minut. Vašek tak letošní ročník shrnuje definicí: „Ve FIFA 21 se hraje samostatný sport podobný fotbalu.“

Má smysl se v oboru sportovních her poohlédnout po jiné značce než po provařené FIFĚ? A najdete vůbec v letošním ročníku českou ligu? Poslechněte si aktuální Quest o lesku a bídě virtuálního fotbalu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.