Levnější Internet!?

25. září 2010

Internetové vytáčené připojení bude od září levnější. Nejslabší pásmo, kdy hodina broušení stojí 15,60 bude začínat už v 19.00.

I přesto, že ve světě je Internet jednou z oblastí, která zaznamenává v posledních letech enormní nárůst, u nás je tento vývoj bržděn nepružným přístupem Českého Telekomu. Netřeba připomínat situaci, která nastala před rokem. Dítětem Internetových stávek byl nakonec tarif 2000. Ten sice významně zvýhodnil Internetové připojení přes telefonní linku, nicméně do „západního“ standartu má stále daleko. Nejen v Británii je již možné připojit se k Internetu buď úplně zadarmo nebo za přístupný paušální poplatek.

Současná praxe je taková, že většina domácích uživatelů se připojuje až v nejslabším pásmu po 21 hodině. Nárůst aktivity je dokonce takový, že pokud se připojujete těsně po deváté hodině večer, může se stát, že budete muset na navázání spojení nějakou dobu počkat. Servery totiž nestíhají uspokojovat požadavky o spojení. Výše uvedená pravděpodobně rozloží tento nápor do širší časové periody.

Na tolik očekávaný pád cen za připojení si však ještě nějakou dobu počkáme. Je však více než jasné, že opravdový boom internetu v České Republice teprve nastane.

Od 1. září by měl Internet Online – Český Telekom nabídnout internet zadarmo. Krok který přišel příliš pozdě, než aby mohl někoho ohromit. Připojení zadarmo je totiž dnes více než standardem. O připojence se zde předhání hned několik poskytovatelů. Vypadá to, jakoby si český telekomunikační gigant začal uvědomovat, že konec tolik prodlužovaného monopolu se nezadržitelně blíží. Nicméně - aby si získal sympatie internetové veřejnosti, musel by podniknout podstatně radikálnější kroky…

autor: DRDS
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.