Líbat se s bílými kluky. Tyler, the Creator na svém nejlepším albu konfrontuje vlastní sexualitu

17. červenec 2017

Tyler, the Creator je gay. Možná. Zpráva o údajném coming outu šestadvacetiletého rappera proletěla internetem krátce po prosáknutí jeho čtvrtého studiového alba Scum Fuck Flower Boy. Kromě dalšího narušení maskulinní fasády současného rapu je ale album převratné i v rámci Tylerovy vlastní kariéry. Dospěl na něm jako producent, rapper i jako člověk a vytvořil něco, co předznamenává zrod legendy.

Twitter v ten den explodoval. V reakcích na coming out Tylera, the Creatora bylo zřetelné, že si lidé nejsou jistí, co si mají myslet nebo jestli si mají vůbec něco myslet. Problém nebyl s tím, že rapper učinil coming out, ale že ho učinil právě Tyler, the Creator. Řeč je totiž o člověku, který má od roku 2015 zákaz vstupu na území Spojeného království z důvodu podněcování nenávisti vůči gayům. O člověku, který ve svých textech vždy mluvil o sexu s ženami, který odmítal felaci od svých fanoušků se slovy „Díky, ale nejsem gay“, a o člověku, který pro spoustu mladých lidí představoval maskulinní vzor agresivní vzpoury. Jenže Tyler z mixtapů Bastard a Goblin, který frustraci z absence otce a nenaplňování norem svého okolí přetavoval do nenávistného vrčení, má pramálo společného s Tylerem z nové desky Scum Fuck Flower Boy.

Už jeho předchozí album Cherry Bomb ukázalo, že Tyler prošel hned několika zásadními změnami jako osoba i jako autor. Jeho autorský přístup k hudbě se úplně změnil a instrumentálky připomínající zvuk špatně startujícího auta nahradily pocty soulové legendě Royi Ayersovi a The Neptunes. V tomto směru je Scum Fuck Flower Boy nejautorštějším a nejvyspělejším albem. Zcela postrádá surovost, se kterou si v minulosti Tyler vyřizoval účty sám se sebou. Místo ní nabízí zdravou introspekci života, který vede. Mluví o kámoších, kteří se zasekli na stejném místě, mluví o imaginárních láskách a ano, mluví o tom, že od roku 2005 líbal bílé kluky.

Veškerý coming out se vlastně odehrává ve dvou tracích. I Ain’t Got Time je rytmická, latino serenáda přecházející do tvrdé cirkusové znělky, v níž Tyler v rychlém tempu vyjmenovává, kdo s ním může sedět v jeho autě. Jedním z nich je „bílý kluk, který vypadá jako River Phoenix“. Na tracku Garden Shed pak popisuje zahradní domek (v angličtině se často coming out označuje pojmem „vylézání ze skříně“), v němž bojuje se svými vlastními pocity i identitou.

Tato konkrétní vyjádření jsou ale velmi vzácná. Tyler pracuje spíše s obecnými tématy, jako je osamělost, přijetí sebe sama, reakce okolí a také neúprosnost času. Nemá čas zabředávat v něčem, co ho činí nešťastným a co mu brání naplno se rozvinout. Kromě textů je Tyler na vrcholu, i co se týče hudební formy. Na minulé desce Tyler představil vlastní verze love songů, které ale byly často kostrbaté, na Scum Fuck Flower Boy rozvíjí vlastní producentský styl a představuje zvuk, který v sobě míchá taneční prvky, klasická rapová instra, ale taky orchestrální kompozice a soulové samply.

Koncepčně je album postavené jako vysílání rádia Golf, a tak se kompozice často náhle mění jako při ladění rádia. Tradiční rapové beaty se střídají s kytarovým vybrnkáváním a celé to končí pomalým, podmanivým R&B. Tyler na Scum Fuck Flower Boy je jistý v každé pozici. V hoocích, ve frenetických a vykřičených partech, ve zpěvu, který – jakkoliv to zní podivně – do všeho perfektně zapadá. Spolu s vokály od Kali Uchis, Jadena Smithe anebo Franka Oceana se dá hovořit o all star desce současného R&B.

Tyler, The Creator – Scum Fuck Flower Boy

Ve tweetu z roku 2015 Tyler napsal: „Zkusil jsem před čtyřmi dny udělat coming out a nikoho to nezajímalo, hahahahah.“ Většina lidí, podobně jako dnes, vnímala takové vyjádření jako vtip, protože jeho existence na sociálních sítích a v médiích byl velký trolling. Novinka Scum Fuck Flower Boy ale rozhodně žádným vtipem není. Tyler, the Creator vytvořil album, které se dá poslouchat jako bezstarostná jízda předměstím i jako zběsilý závod o život.

Tyler, the Creator – Scum Fuck Flower Boy
Hodnocení: 90 %

autor: Dominik Čech
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.