Liberatura a Kniha Zlín

26. leden 2010
Liberatura

Doufám, že se nepletu, ale před pár lety (před rokem - v nadsázce?) o Knize Zlín nikdo neslyšel, tehdy se ve Zlíně takzvaně sekaly cvičky, přestože zástupce zmiňované Knihy mne za zmínku o botách pravděpodobně prokleje.

Dnes se o knižním Zlíně mluví víc a víc, Kniha Zlín se profiluje jako nakladatelství, které svou roční produkcí zhruba dvaceti titulů představuje českým čtenářům aktuální světové a především evropské literární trendy. Snaží se mapovat současnou středo a východoevropskou tvorbu, v edici NEEWIT objevuje talenty a seznamuje čtenáře s mladou literaturou.

Zmiňme, že právě v této edici vyšla nedávno sbírka Don Vitor si hraje a jiné básně od autorky Terezy Riedlbauchové, kniha, která v rozporu s tvrzením na webových stránkách Knihy Zlín ("tituly vydavatelství KNIHA ZLIN jsou pravidelně recenzovány v denním tisku, týdenících a magazínech a v drtivé většině pozitivně") zrovna příliš pozitivně - pokud máme dostatečný přehled - přijata nebyla.

Olga Tokarczuk, John Fowles, Tanja Dűckers a další. O knihách ze Zlína již tuto středu v Liberatuře.

Související odkaz:
Kniha Zlín

autor: David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.