Liberatura o cenách Magnesia Litera

13. duben 2009
Liberatura

V sobotu 18. 4. se budou rozdávat ceny Magnesia Litera za nejlepší knihy uplynulého roku. O nominovaných knihách a smyslu literárních ocenění jsme si povídali s jedním z porotců této soutěže, Pavlem Janáčkem.

Magnesia Litera je pravděpodobně mediálně nejsledovanější literární cenou. Vítěze nevybírají čtenáři, ale odborná porota - jaká kritéria uplatňuje při výběru nominovaných knih? Nakolik se setkává vkus porotců s vkusem čtenářů? Měla by Magnesia Litera představovat doposud téměř neznámé autory, nebo rozdávat ceny "za zásluhy"? A má vůbec nějaký vliv vítězství v této soutěži na popularizaci a prodejnost daných knih?

PŘEČTĚTE SI: Kdo získal ocenění Magnesia Litera.

Pavel Janáček (1968) je vedoucím oddělení pro výzkum literární kultury v Ústavu pro českou literaturu AV ČR a vyučuje na Filozofické Fakultě UK. Vystudoval VŠE a FF UK, pracoval jako novinář. Je autorem knih Literární brak a Svět rodokapsu.

00903209.jpeg

Prečtěte si víc o letošní ceně Magnesia Litera.

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.