Liberatura o Hejnu bez ptáků

19. prosinec 2012
Liberatura

Román Hejno bez ptáků psal Filip Doušek posledních dvanáct let svého života. O svém kreativním procesu a genezi knihy se na internetu vyjadřoval skrze všechny dostupné kanály a vždy za přítomnosti mnoha diváků. Teď je Hejno bez ptáků v knihkupectvích a nás zajímá – bude kniha takovou senzací i po přečtení, nebo po ptácích ani pes neštěkne?

Hejno bez ptáků má oficiální facebook stránku s dvěma a půl tisíci fanoušky, přestože kniha vyšla teprve před několika týdny. V metru byla avizovaná zvláštními plakáty s metafyzickými slogany jako: „Vesmír je mazel“. Jak se Douškovi podařilo přilákat na sebe tolik pozornosti? Můžou za to vtipná videa na Youtube z přednášek, kde autor doprovázen smíchem posluchačů přednáší o svém zmateném kreativním procesu? Chytré plnění poptávky čtenářů po knize míchající filozofii a milostný příběh? Nebo máme na českém trhu knihu, která je opravdu senzační a ojedinělá? Hejno bez ptáků je románem o západní civilizaci a její slepé skvrně a taky románem s jednou z nejúspěšnějších marketingových strategií v české literatuře vůbec. Překoná ale svůj reklamní stín? To zkusíme zjistit v Liberatuře s Filipem Douškem.

Filip Doušek vystudoval ekonomii, pracoval jako IT, cestoval po světě. Román Hejno bez ptáků psal 12 let, kniha vyšla v nakladatelství Toito a pokřtěna byla 30. listopadu kmotrem Tomášem Sedláčkem.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.