Liberatura o Magnesii Liteře 2012

4. duben 2012
Liberatura

Večer 4. dubna budou na Nové scéně Národního divadla vyhlášeny literární ceny Magnesia Litera, které ocení nejlepší knihy vydané v minulém roce. O letošním ročníku přišel do studia pohovořit spoluzakladatel a organizátor cen Pavel Mandys.

Povídat si budeme o nominovaných v nejsledovanějších kategoriích, o stále se zvyšujícím počtu přihlášených knih a také o významném hostu večera – spisovatelce a laureátce Nobelovy ceny za literaturu Hertě Müllerové.

Pavel Mandys (1972) je literární, komiksový a filmový kritik a publicista, držitel ceny Novinářská křepelka. Vystudoval FSV UK, publikoval například v Mladém světě, MF DNES, Českém deníku a Lidových novinách. V letech 1995–2010 byl redaktorem časopisu Týden, od roku 2010 je redaktorem internetového literárního časopisu iLiteratura. V roce 2001 spoluzaložil občanské sdružení Litera, které každoročně vyhlašuje knižní ceny Magnesia Litera.

Odkaz:
magnesia-litera.cz

Recenze z rubriky Cizrna:

Helle Helle: Poetika všednodennosti s přesahem
Bente sedí na lavičce a hledá místo, „kde by si mohla pěkně poplakat“. Tak začíná krásně graficky provedená kniha Na dně dánské autorky s nezapomenutelným jménem Helle Helle.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.