Liberatura o nejlepších českých básních roku 2012

12. prosinec 2012
Liberatura

Kolik se v uplynulém roce urodilo dobrých básní? A kolik by se jich dalo označit rovnou za nejlepší? Ročenka nakladatelství Host, respektive její letošní editorka Simona Martínková-Racková, je hodně optimistická, což prozrazuje už název: Sto nejlepších českých básní 2012.

Stejně jako v předchozích letech, i letos je výběr nejlepších českých básní přiznaně subjektivní – jak tedy vidí poezii posledního roku literární recenzentka, básnířka a editorka Simona Martínková-Racková? Jaká hlavní témata a tendence hýbaly světem poezie? Co definuje „dobrou báseň“ a v čem se liší od „lyrického blátíčka“?

Ročenku Nejlepší české básně vydává nakladatelství Host od roku 2009. Editory prvního ročníku byli Karel Šiktanc a Karel Piorecký, po nich převzali štafetu Miloslav Topinka a Jakub Řehák, dále Petr Král a Jan Štolba a čtvrtého pokračování se ujala literární recenzentka, básnířka a editorka Simona Martínková-Racková. S nápadem vydávat ročenky „nejlepších básní“ přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman, nyní vycházejí podobné ročenky v řadě zemí po celém světě.



autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.