Liberatura o přejmenovaných Literách

27. únor 2013
Liberatura

Magnesia Litera má nové partnery. Baobab stáhl ze soutěže své knihy. Co se stalo? Nevoli nejen tohoto nakladatelství vyvolalo přejmenování jedné kategorie na Literu Lucie Seifertové za knihu pro děti a mládež. Svůj pohled na věc přišli do Liberatury vysvětlit organizátor Liter Pavel Mandys a předsedkyně České sekce IBBY Jana Čeňková.

Vedle tradičně finančně oceněného autora Knihy roku se letos mohou na peněžní prémii těšit i vítězové v kategoriích literatura faktu, objev roku a kniha pro děti a mládež. Právě tyto kategorie cen Magnesia Litera získaly nové patrony – a spolu s tím i nové názvy. Jméno současné autorky a ilustrátorky dětských knih v názvu Litery za knihu pro děti a mládež se však mnohým nelíbí. Patronem této kategorie je nakladatel a manžel Lucie Seifertové Petr Prchal.

K celé věci se má v úterý 26. února vyjádřit na své valné hromadě Česká sekce IBBY (Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu), která jmenuje porotce této kategorie Liter. Ve hře je změna názvu kategorie, ale i odstoupení Nakladatelství Petr Prchal od patronátu.

Jaký postoj nakonec zaujme Česká sekce IBBY? Nakolik je obvyklé a přijatelné, aby nesla literární cena jméno žijícího autora? A proč vůbec organizátoři Liter přistoupili na to, že budou názvy sponzorovaných kategorií nést jména dotyčných firem, respektive autorky daného nakladatelství?

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka