Liberatura o veletrhu Svět knihy

14. květen 2009
Liberatura

Hostem středeční Liberatury byla Dana Kalinová, výkonná ředitelka Společnosti Svazu českých knihkupců a nakladatelů, organizace, která ve dnech 14. - 17. května pořádá na pražském Výstavišti 15. ročník mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy - v Česku největší akci svého druhu.

Mluvili jsme nejen o programu, který festival nabízí, ale také o organizačních otázkách, mimo jiné o požáru Průmyslového paláce a o komplikacích, které ztráta této historické budovy způsobila.

Centrální expozice letos patří Rusku, v ruském pavilonu bude představeno kolem 4.000 knižních titulů a 7 tématických výstavních expozic, mimo jiné i výstava fotografií, věnovaná prvnímu prezidentu Československa Tomáši G. Masarykovi, dokumentární expozice fotografií o prvních letech ze života ruské emigrace v Československu, výstava raritní knihy a mnohé jiné. Do Prahy pro představení Ruska přijedou známí literáti, jakými jsou Sergej Lukjaněnko, Andrej Bitov, Marina Moskvinová, Alexandr Kušner, Sergej Čuprinin.
POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Danou Kalinovou o veletrhu Svět knihy

00920687.jpeg

Doprovodný program je ale mnohem bohatší, v rámci festivalu proběhne například Noc literatury, desítky autorských čtení. O tom všem (a o tom, jaké místo má Svět knihy v evropském kontextu) byla řeč ve středu 13. května, tedy den před zahájením knižního veletrhu a festivalu.

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.