Liberatura s básníkem Ondřejem Hanusem

6. červenec 2009
Liberatura

Do další červencové Liberatury jsme si pozvali mladého básníka Ondřeje Hanuse, jemuž v roce 2008 vyšla v nakladatelství Weles prvotina, básnická sbírka s názvem Stínohrad.

Stínohrad je výjimečný už jen tím, že je plný sonetů a gazelů, básnických forem, do nichž se mladým českým básníkům chce jen málokdy (nebo kromě Hanuse nikdy, bylo by možné říct jen s lehkou nadsázkou).
Proč tomu tak je? Zvládli by gazel i jiní mladí básníci? A důvod, proč gazel nepoužívají? Protože gazel neznají a neumějí? Nebo je gazel příliš svazující, a tak brání mladým básníkům ve výhledu i ve výrazu?

O tom všem jsme mluvili s Ondřejem Hanusem, ale i o mnohém dalším - o jeho koketování s katolictvím, o jeho pobytu na internetu (tedy na literárních portálech, kterých rozhodně je víc než šafránu), o jeho reakcích na reakce na jeho tvorbu a tak dále a tak podobně.
O temnu a o řece, kterou mladý básník překročil směrem ke světlu, i o tom bude středeční Liberatura.

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.