Liberatura s Bohdanem Bláhovcem

15. květen 2009
Liberatura

Pozvání do osmého dílu Liberatury tentokrát přijal Bohdan Bláhovec, nejspíš nejznámější představitel české slam poetry, který se však brání označení "slamerská celebrita".

Vědí už v Česku všichni, co je to slam poetry? Jaký je její vztah k tradiční poezii a v čem tkví její specifika? Jakou roli hraje publikum a co musí slamer udělat, aby ho diváci nevypískali z pódia? V čem se liší česká scéna od té zahraniční a jaké to je, když Čech slamuje v Německu? Bohdan Bláhovec se kromě slam poetry zabývá dokumentaristikou, kterou studuje na FAMU. Proč jeho poslední film O domě nese nezvyklý podtitul "dokumentární ego-muzikál s hendykepem"?

Bohdan Bláhovec (1984) se ke slam poetry se dostal v roce 2005 a hned vyhrál celorepublikové finále soutěže pořádané občanským sdružením Fléda. Na loňském brněnském finále se rozhodl spáchat "slamerskou sebevraždu v přímém přenosu" tím, že záměrně překročil časový limit vystoupení. Narodil se v Plzni, nyní žije v Praze, kde studuje dokumentaristiku na FAMU.

00925212.jpeg

Více o slam poetry najdete na www.slampoetry.cz

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.