Liberatura s Emilem Haklem

6. únor 2013
Liberatura

Ve světě české prózy je zase čas na skutečnou událost. Emil Hakl vydává nový román. Někdo oslavuje, protože miluje Haklovu briskní reflexi společnosti, kterou jako by jen tak vypouštěl mezi procházkami po hospodách a supermarketech. Někdo běduje, protože podle nich Hakl neumí fabulovat a místo toho píše deník. Koho bude víc po přečtení Skutečné události?

Emil Hakl sliboval po dokončení předchozích Pravidel směšného chování změnu stylu. Ta se nedostavila – přesto je Skutečná událost v mnoha ohledech jiná než ostatní díla. Kritika společnosti, kde všechny blízké drtí exekuce za nesplacené složenky, je tentokrát pořádně ostrá a má nečekané vyústění. Co Hakla tak naštvalo? Je terorismus a násilí jediným možným impulzem ke změně? A pomůže nám láska? O tom jsme si povídali 6. února od 17:00 v další Liberatuře s Emilem Haklem.

Emil Hakl (1958) je pseudonym známého českého spisovatele, který je lehce alergický na uvádění svého občanského jména. Po studiu na Konzervatoři Jaroslava Ježka vystřídal řadu zaměstnání, byl například knihovníkem, skladníkem, zvukařem či redaktorem. Je autorem básnických sbírek Rozpojená slova (1991) a Zkušební trylky z Marsu (2000), povídkových souborů Konec světa (2001) a O létajících objektech (2004); a románů Intimní schránka Sabriny Black (2002), Let čarodějnice (2008) a Pravidla směšného chování (2010). Za knihy O rodičích a dětech (2002) a Pravidla směšného chování (2010) získal Cenu Josefa Škvoreckého.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.