Liberatura s Janele z Liků

18. duben 2012
Liberatura

Hostem pořadu bude osobitá básnířka Janele z Liků, která nás provede starými časy, ponurým venkovem i mezi paneláky.

Její prvotinu vydalo nakladatelství při literárním magazínu H_aluze a nese název Ze starých mýdel. Je evidentní, že Janele má slabost pro dávné doby, zároveň ale klame tělem. Její poezie přesahuje minulost i přítomnost a zasáhne vás přímo a hladce.
Celá sbírka ke stažení

Stejně se jí ale zeptáme, proč má radši stará mýdla? A kde bere svoje neologismy? Jak vnímá patos v literatuře a co ji baví víc: číst a psát, nebo pracovat s Poetickou hudební společností Janele z Liků?

Janele z Liků (1984, Přerov), vlastním jménem Jana Hradilová, vystudovala Pedagogickou fakultu na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je básnířka, zpěvačka Poetické hudební společnosti Janele z Liků, s níž se v roce 2010 umístila mezi finalisty Malé alternativy Unijazz. V roce 2011 vydala sbírku Ze starých mýdel. Její básně vyšly v časopisech H_aluze, Psí víno, Tvar, Den a v antologii Nejlepší české básně 2010 (Host).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.