Liberatura: S knihou Básně a místa procestujete Altiplano i český obývák

24. leden 2016
Liberatura

Básně můžou vydat za nejlepší cestopisy i za instagramové katalogy z exotických koutů země. Jestli se chcete vydat do Delf, na Altiplano nebo do sklepního obýváku Pavla Kolmačky, přečtěte si knihu Básně a místa, kterou dal dohromady kolektiv studentů a profesorů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

„Z téhle básně je opravdu slyšet to, co člověk uvidí, když přijede na náhorní plošinu v Andách, která je čtyři tisíce metrů vysoko. Je to nezměrná samota a pustost. Městečka jsou od sebe strašně daleko a tak ztracená v těch pláních, jako by ani nebyla.“ Michal Špína, spoluautor knihy Básně a místa, popisuje text bolivijského básníka Oscara Cerruta. Je to jedna z mnoha exoticky působících básní v knize, která popisuje fascinaci autorů prostorem. S Josefem Hrdličkou se můžete vydat třeba za básníkem Yvesem Bonnefoyem do Delf nebo absolvovat plavbu s Williamem Butlerem Yeatsem a Klára Soukupová vám zase popíše, proč je pro Pavla Kolmačku důležitý prostor domova v pošmourném sklepním bytě.

Proč básníci milují místa – a kdo k nim chová větší úctu? Je to Bašó nebo Li Po, kteří básní v podvečerních horách? Nebo Petr Hruška, pendlující mezi ostravskými hospodami a vlastním bytem? Poslechněte si poslední Liberaturu.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.