Liberatura s Lucií Hyblerovou

4. leden 2012
Liberatura

Do studia přišla debutantka Lucie Hyblerová, které před několika měsíci vyšla sbírka Na štěrcích.

Možná bychom měli spíš napsat, že sbírka dozrála. Knížka Hyblerové je totiž tak silně propojená s krajinou jižní Moravy, že má člověk pocit, jako kdyby ji tu někdo vypěstoval za dlouhých podzimních večerů. Nečekejte ale nic sladkého, introspektivně laděná sbírka je trpká a často bolestná.

Na debut Lucie Hyblerové se poměrně dlouho čekalo, i proto se nám hodí výraz zrání. Autorka už v roce 2006 získala 2. místo na literární soutěži Ortenova Kutná Hora a následující rok se stala absolutní vítězkou, což jí uvolnilo cestu publikovat. Přesto jsme se její sbírky, která vyšla v edici První knížky v knižnici Ortenovy Kutné Hory, dočkali až loni. Proč si dávala Hyblerová na čas? Je to obrana proti literárnímu shonu velkoměst, potřeba nechat sbírku uležet jako víno? Poslechněte si odpovědi básnířky Lucie Hyblerové v jihomoravském speciálu Liberatury!

02522724.jpeg

Lucie Hyblerová (1988) pochází z Ostrožské Nové Vsi. Studuje bohemistiku (FF UK) a je absolventkou studijního programu literární a jazyková kultura (PedF UHK). V soutěži Ortenova Kutná Hora získala v ročníku 2006 2. místo a následující rok se stala absolutní vítězkou. Publikovala například v Atempo Revue, autorsky četla společně s Kateřinou Tučkovou na festivalu Antropotyjátr.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.