Liberatura s Markem Šindelkou

6. prosinec 2011
Liberatura

Přestože se Marek Šindelka zastavil v Liberatuře už letos v srpnu, nemohli jsme ho nepozvat znovu. Před půl rokem vyprávěl o komiksové adaptaci své prózy Chyba, tentokrát jsme prozkoumali jeho čerstvě vydanou knihu povídek, Zůstaňte s námi.

Mladý a nadějný spisovatel-všeuměl přitom začínal svou dráhu jako básník, za svou sbírku Strychnin a jiné básně (2006) získal Cenu Jiřího Ortena. Jak se liší psaní prózy od poezie? Šindelkův styl přitom jako by i v jeho poslední knize byl mixem obojího – a možná právě takový jazyk přesně sedí k melancholické až beznadějné atmosféře světa, v němž bychom měli zůstat s těmi, s nimiž už nikdo jiný zůstat nechtěl.

A co Šindelka, chtěl by zůstat u prózy? Co nám řekne na pošťouchnutí od Petra Krále (hosta minulé Liberatury), který ho řadí mezi autory, kteří „ač mají co říci jen v jednom z žánrů (poezie a próza) – zkoušejí uspět v každém z nich“? Má jasno, nebo nás příště čeká opět sbírka?

Marek Šindelka (*1984) je mladý a nadějný básník a prozaik. V roce 2005 vydal v nakladatelství Paseka sbírku poezie Strychnin a jiné básně, za kterou dostal Cenu Jiřího Ortena. V roce 2008 vydal prózu Chyba, rok poté její komiksovou adaptaci. Letos v říjnu vyšel soubor povídek Zůstaňte s námi (Odeon).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka