Liberatura s Markétou Pilátovou

29. březen 2011
Liberatura

V dalším díle Liberatury se můžete těšit na Markétu Pilátovou, autorku románů Žluté oči vedou domů a Má nejmilejší kniha. Povídat si ale budeme hlavně o literatuře pro děti – těm je totiž určena zatím poslední kniha Markéty Pilátové Kiko a tajemství papírového motýla, která je nominována na letošní Magnesii Literu.

Jak se dostane japonská holčička Kiko na zámek v Kroměříži? V čem vězí tajemství vzácné staré knihy o Zrzavém králi? A jak se Kiko dorozumívá s českými dětmi, když jejich řeč nezná? Některé ze záhad objasní Markéta Pilátová v Liberatuře, zbytek prozradí kniha Kiko a tajemství papírového motýla.


Markéta Pilátová (1973) je česká spisovatelka, novinářka, překladatelka a hispanistka. Vystudovala romanistiku a historii na FF UP v Olomouci, dva roky učila slavistiku v Granadě, pro česká média píše reportáže, povídky a literární recenze. V roce 2007 byl vydán její román Žluté oči vedou domů, v roce 2009 Má nejmilejší kniha – oba byly nominovány na cenu Magnesia Litera. Napsala dětské knihy Víla Vivivíla a stíny zvířat a Víla Vivivíla a piráti jižního moře; na Magnesii Literu je v kategorii „Litera za knihu pro děti a mládež“ nominována i její poslední kniha Kiko a tajemství papírového motýla.

02296325.jpeg
autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.