Liberatura s Martinem Ryšavým

9. listopad 2009
Liberatura

Pozvání do Liberatury tentokrát přijal spisovatel, scénárista a režisér Martin Ryšavý, který letos získal za svoji obsáhlou prózu Cesty na Sibiř Magnesii Literu.

Cesty na Sibiř by svým názvem mohly leckoho zmást, nicméně hned podtitul knihy se hlásí k románovému žánru. Dějiště prózy není vybráno jen tak náhodně - Sibiř už inspirovala Martina Ryšavého k natočení několika dokumentárních filmů a stále se na toto místo vrací. Čím je Sibiř tak umělecky podnětná? A proč se autor vehementně brání tomu, aby byla jeho próza označována jako cestopis?

Martin Ryšavý (1967) je český spisovatel, scenárista a režisér. Vystudoval biologii na Přírodovědecké fakultě UK a scenáristiku na FAMU. Pracuje jako odborný asistent na Katedře scenáristiky a dramaturgie FAMU. Natočil několik dokumentárních etnografických filmů, píše scénáře. Za svou dvoudílnou knihu Cesty na Sibiř letos získal Magnesii Literu za prózu.

POSLECHNĚTE SI VÍC: Rozhovor s Martinem Ryšavým v cestovatelské Casablance

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.