Liberatura s Ondřejem Buddeusem

28. listopad 2012
Liberatura

Do Radia Wave se po roce vrátil Ondřej Buddeus, jeden z nejnadanějších mladých českých básníků. A vrátil se až z dalekého Norska, kde překládal texty Jana Erika Volda a těšil svoje fanoušky avízy o nové sbírce Rorýsy. Ta se bude křtít ve čtvrtek 29. listopadu v kavárně Fra. Ještě předtím ji ale představil nám.

Předchozí Buddeusova sbírka 55 007 znaků včetně mezer získala nominaci na Magnesii Literu za objev roku. Praví literární hipsteři ale Buddeuse objevili už dříve a tudíž vědí, že Rorýsy jsou literární debut, který vychází až nyní. Kvalitou si se Znaky rozhodně nijak nezadá, proč tedy uvidí světlo světa rok po druhé sbírce? A jak se vůbec tahá za nitky v českém literárním světě až z dalekého Norska? Zvládá Buddeus šéfovat časopisu Psí víno? A když zrovna nepřekládá Jana Erika Volda, potuluje se mezi fjordy, nebo chystá další literární pecky? Všechno se dozvíte v Liberatuře s Ondřejem Buddeusem.

Ondřej Buddeus (*1984) vystudoval skandinavistiku a translatologii na FF UK. Je básník, překladatel a šéfredaktor časopisu Psí víno. Vydal sbírku 55 007 znaků včetně mezer (2011) a společně s Alžbětou Skálovou a Martinou Kupsovou je autorem knihy Orangutan v zajetí má sklony k obezitě (2011). Letos mu vychází debut Rorýsy. Překládá z němčiny a norštiny (Jan Erik Vold, Christian Futscher a další).

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.