Liberatura s Petrou Soukupovou

25. květen 2009
Liberatura

Hostem Liberatury byla spisovatelka a scenáristka Petra Soukupová, které právě vyšla druhá kniha Zmizet. Za svou prvotinu K moři vloni získala Ortenovu cenu a byla nominována na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého.

Debut Petry Soukupové K moři vzbudil až nečekaně velký rozruch, který vyvrcholil nominacemi na několik prestižních literárních cen. Proč byla srovnávána s Virginií Woolfovou, kterou podle vlastních slov před napsáním knihy ani nečetla? Jak ovlivňuje její tvorbu scenáristika, kterou studuje? A o čem je její nová kniha Zmizet?

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Recenzi nové knihy Zmizet

Petra Soukupová (1982) pracuje jako scenáristka a produkční. Její debut K moři byl nominován na Magnesii Literu a Cenu Josefa Škvoreckého, získala za něj Cenu Jiřího Ortena. Scénář napsaný volně na motivy knihy K moři získal nejvyšší ocenění ve scenáristické soutěži Nadace Barrandov & RWE. V roce 2009 se umístila se svým scénářem Na krátko na třetím místě v soutěži o Cenu Sazky. Nejnovější kniha Petry Soukupové Zmizet je souborem tří povídek, z nichž jedna je inspirována právě scénářem Na krátko.

00927860.png
autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.