Liberatura s Radkem Malým: Všehomír je zoufalé volání po klidu

16. listopad 2015
Liberatura

Vesmír, čas, Bůh. Všehomír. Nová kniha básní Radka Malého se pouští do velkých témat a plynule je rozkládá odlehčeným vázaným veršem. Čtenáře zpětně vyleká, jaká úzkost se občas v rýmech Všehomíru skrývá.

„Už dřív jsem si přiznal, že paradox je mou hlavní a jedinou možnou tvůrčí metodou. Já to jinak neumím, takže ono to bude pořád všechno na půl. Když to bude velmi temné, tak se to bude snadno číst, protože jsou tam pěkné rýmy. Naopak když se to rozvolní, tak bude ta tematika lehčí,“ říká Radek Malý a trochu tím vysvětluje, proč má jeho nová kniha neoficiální podtitul kapesní apokalypsa.

Všehomír je soubor textů stvořených za posledních osm let. Člověk má přitom pocit, že čte knihu napsanou za pár týdnů. „Nějak se to začalo kupit ve chvíli, kdy jsem našel ten název. Pak jsem si uvědomil, že tam mám Píseň kosmickou. A ten vesmír, takové to hemžení při kosmické perspektivě začalo být tematickým pojítkem. Takže od té doby se to začalo vrstvit přes sebe. Ale já jsem docela pragmaticky uvažující literát. I můj redaktor Martin Stöhr je vděčný za to, že mu na rozdíl od ostatních básníků každý půlrok neposílám novou sbírku. Pokud má člověk pocit, že má co říct, tak je potřeba si dát pauzu, aby se mohl ohlédnout. Musíte mít pocit: ještě mám co sdělit. U každé sbírky si myslím, že bude ta poslední.“

Kdyby Radek Malý už opravdu nenapsal další sbírku, Všehomír je skvělé zakončení básnické tvorby. Přesvědčte se o tom třeba ukázkami veršů, které náš host četl ve studiu. V poslední Liberatuře vám také jinak věčný skeptik Malý prozradí, že šťastným ho dělá jeho zahrádka.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.