Liberatura s Radkou Denemarkovou

14. listopad 2012
Liberatura

Nemůžete usnout, budíte se, zdají se vám noční můry, zkrátka trpíte nějakou spací vadou? Tak vězte, že postavy hry a stejnojmenné knihy Radky Denemarkové Spací vady jsou na tom ještě mnohem hůř, protože musí spát například s hlavou v troubě nebo pod vodou.

„Chtěla jsem ho milovat. Jako vzorná manželka, vzorná matka, vzorná hospodyně, vzorná kuchařka. A chtěla jsem psát. Nevěřil mi. Nevěřila jsem si,“ říká Sylvie (Plathová) Virginii (Woolfové) v jakémsi očistci, meziprostoru, kde se ocitnou spolu s Madam T., která nápadně připomíná Ivanu Trumpovou. O emancipaci, feminismu, sebevraždě a grotesce jsme se bavili v dalším díle Liberatury s Radkou Denemarkovou.

Radka Denemarková (nar. 1968) je spisovatelka, scenáristka, překladatelka, dramaturgyně a literární historička. Vystudovala germanistiku a bohemistiku na Filozofické fakultě UK, pracovala v Ústavu pro českou literaturu na Akademii věd ČR, byla lektorkou a dramaturgyní v pražském Divadle Na zábradlí. Je autorkou románů A já pořád kdo to tluče (2005), Peníze od Hitlera (2006, Magnesia Litera za prózu), knihy o Petru Léblovi Smrt nebudeš se báti (2008, Magnesia Litera za publicistiku) a dvojrománu Kobold (2011). Její překlad románu Rozhoupaný dech Herty Müllerové byl oceněn Magnesií Literou za překladovou knihu.

Poslechněte si i záznam čtení nové knížky Radky Denemarkové v podání jí samotné a moderátorů.

Liberaturu najdete i na Facebooku!

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.