Liberatura se Simonem Urbanem

6. březen 2013
Liberatura

První březnová Liberatura byla velmi netypická. Přesunula svůj zájem do alternativní reality rozděleného Německa. Jak by to vypadalo, kdyby berlínská zeď nikdy nespadla a stále by existovala NDR? Prozradil nám to autor detektivky Plán N Simon Urban.

V NDR z roku 2011 detektivové telefonují smartphony Minsk a prohánějí zločince v papundeklových Fobosech. A také tu vraždí vysoké úředníky, které nechají oběsit u plynovodu vedoucího ze Sovětského svazu až na Západ, čímž maří malé naděje komunistické země na záchranu před zchátráním. Aby NDR nezkrachovala úplně, případ oběšeného musí vyřešit zmučený východní drsňák Wegener s pomocí zápaďáckého úspěšného krasavce Brendela.

02841927.jpeg

Je Západ opravdu tak jasně lepší než Východ? A jaká byla vůbec motivace Simona Urbana ponořit se do hypotetické historie? Může se svět opět rozdělit? To jsme se dozvěděli ve středeční Liberatuře, kde byla hostem také Alice Horáčková, kurátorka diskuzní řady se současnými německými autory Pod vysokým napětím, kterou pořádá pražský Goethe-Institut.

Simon Urban (*1975) je německý spisovatel, studoval německou literaturu a tvůrčí psaní, žije v Hamburku, kde také pracuje jako reklamní textař. Plán N (Odeon, 2012) je jeho debut.
Literatura pod vysokým napětím je cyklus autorských čtení a diskuzí s německými autory, pořádá ho pražský Goethe-Institut ve spolupráci s kurátorkou Alicí Horáčkovou z MF Dnes. V rámci tohoto projektu vystoupí také Léda Forgó a Ulrich Peltzer.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.