Liberatura: Severská literatura není jen krimi

15. květen 2016
Liberatura

„Autorů krimi je na severu opravdu velké množství a s nadsázkou se dá říct, že každý severský spisovatel si někdy nějakou tu krimi alespoň zkusil,“ říká k tomuto fenoménu Jitka Jindřišková, nordistka a koordinátorka kampaně #ReadNordic, která vyvrcholila na letošním Světě knihy, kde byly čestným hostem právě severské země.

Během kampaně a literárního festivalu se však snaží Čechům ukázat, že se na severu Evropy daří i mnoha jiným žánrům. „V poslední době se například hodně rozmohla fantastika – sci-fi, fantasy, dystopický realismus, což byly žánry, které dříve stály úplně na okraji,“ říká Jitka Jindřišková a dodává, že velký rozmach zažívají i moderní historické romány nebo humoristická literatura.

Jestli prý severskou literaturu něco obecně spojuje, je to upřímnost a naturalismus, což vychází z tamní realistické tradice. „Často si nebere servítky a snaží se zkoumat i obtížná témata, například rodinné vztahy, téma smrti a další, která jsou v jiných literaturách tabuizovaná,“ vysvětluje Jindřišková. „Autoři na severu hrají také důležitou roli ve společnosti, takže by se dalo říct, že jejich literatura je svým způsobem angažovaná. Spisovatelé jsou osobnosti a jejich hlas je strašně důležitý, je brán naprosto vážně – myslím si, že v české literatuře je to možná úplně naopak.“

Poslechněte si celý rozhovor plný tipů na skvělé severské autory a knižní novinky.

autor: Karolína Demelová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.