Liberec je hiphopové město s metalovými přesahy

17. březen 2014

Radio Wave se tenhle týden přesune pod Ještěd a představí vám Liberec ze všech stran. Zaměříme se na tamní hudební scénu, která sice není nejproslavenější, i na ní se ale skrývají zajímavé kapely a projekty.

„Pozdravy z Liberce, města, jemuž se hyzdí tvář,“ tenhle refrén vyslal do světa v roce 2010 liberecký rapper Lipo a uvedl tak na českou scénu do té doby nevídaný formát. Pozdravy z Liberce je politicky angažovaná skladba, která se ale nespokojuje s omíláním obecných klišé, ale cílí na konkrétní problémy, se kterými se Liberec potýká. Pro Lipa byl tenhle track zároveň začátkem cesty, která skončila až na vrcholu české hitparády – skladba Ležím v tvé blízkosti se stala historicky prvním hip hopem na špici rádiových žebříčků.

Ani přes komerční úspěch ale Lipo nerezignuje na sdělení – další angažovaný zásah, který se zároveň obratně vyhnul povrchnosti, měl podobu antirasistického tracku Trvalo tři generace, ve kterém se k Lipovi připojil Kato z Prago Union a Bonus. Lipo ve své tvorbě poměrně elegantně kloubí přístupnost a otevřenost popovým schématům s obsahem, který není nutně povrchní a přestože se mu zatím nepodařilo vydat desku, která by neměla výrazná slabá místa, v angažovaných skladbách dokáže tnout do živého.

V hip hopu šlape Lipovi na paty především kolektiv rapperů a producentů sdružených kolem labelu Ty Nikdy. Jeho nejvýraznější zástupci jsou momentálně Paulie Garand a Kenny Rough, kteří mají čerstvě vydanou novou desku Molo. K poslechu zdarma je tady. Kromě hip hopu se ale na Liberecku daří i ostřejší kytarové hudbě - atmosféra okresu na severu je ostatně ke skládání temnějších rockových kompozic jako stvořená. Kapela DROM vzešla z přísného undergroundu, inspiruje se vším od anarchismu po veganství a kvůli etickým zásadám odmítla nabídku od velké distribuční společnosti – to ale zdaleka není to nejdůležitější. Tahle kytarová kapela, která se pohybuje mezi black metalem a atmosferickým post-rockem, jde totiž až na dřeň a z každého jejich tónu je zjevné, že hudba je u nich na prvním místě a všechno ostatní až pod ní. Jejich loňskou desku Hectop si můžete za dobrovolný poplatek stáhnout tady.

03083041.jpeg

Spřízněnou kapelou DROM jsou Kiss Me Kojak, kteří pocházejí z nedalekého Varnsdorfu a přestože zvukově se od DROM výrazně liší, svébytná poetika a důraz na atmosféru je s metalisty DROM spojuje. Kiss Me Kojak byli před časem hosty našeho pořadu Špína, rozhovor s nimi si můžete poslechnout tady.

Část svých kořenů má v Liberci i projekt post-hudba, čím dál tím oceňovanější elektronická kapela, která na jedné straně vychází z textové poetiky Jaromíra Švejdíka a jeho časů v kapele Priessnitz a na druhé straně se velmi schopně inspiruje zvukovými trendy na scéně současného post-dubstepu a laptopového písničkářství. post-hudba je momentálně aktivní především koncertně, má za sebou třeba předskakování britskému projektu Cloud Boat. Zatím poslední náhravku vydala takhle dvojice v loňském roce, kdy představila svoje debutové dlouhohrající album Artefakty – to si můžete poslechnout tady.

02897356.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.