Lidé, co nepotřebují spát, zamořený kancl Skłodowské a rvačka o ručník. To je svět podle Mikrovlnek

6. září 2019

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky otevírají ta nejsladší cukrátka ze zpravodajské bonboniéry.

Ivanu a Zuzanu zcela nepřekvapivě zaujala hned celá škála vědeckých i méně odborných informací. Svorně je rozčílila informace o tom, že někteří lidé mají objektivně nižší potřebu spánku. Navíc mají dle vědců vyšší práh bolesti, netrpí jet lagy, a dokonce mohou žít déle než ostatní lidé. To je k vzteku, říkají Mikrovlnky.

Moderátorky také šokovala zpráva o Marii Curie-Skłodowské, která ve své laboratoři nenechala po smrti zrovna klinickou čistotu. Pracoviště, ve kterém vědkyně polského původu prováděla chemické a fyzikální výzkumy, je uzavřené od roku 1978. Někdy se laboratoři také přezdívá Černobyl na Seině. Ozářené je v laboratoři vše, od papírů s poznámkami po nábytek. Laboratoř je obehnána betonovou zdí s ostnatým drátem a místo sledují kamery. Pomohlo by probrat si ozářené věci pořádně dle filozofie Marie Kondo, myslí si moderátorky Mikrovlnek.

Poslední zpráva, která Mikrovlnky fakticky zvedla ze židle, byla ta z kalifornského Sacramenta. Tam museli pracovníci neplánovaně uzavřít celý areál. Na vině byl boj dvou početných rodin, který začal sporem o plážovou osušku. Záchranáři museli následně jednoho z bitkařů oživovat, když mu protivník rozbil hlavu židlí. Roli hrál podle policistů i alkohol. To eskalovalo rychle, řekly si bez stínu překvapení Mikrovlnky.

Je mezi těmito fascinujícími zprávami nějaká tajemná souvislost? Těžko, ale to Mikrovlnky opravdu nestresuje.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.