Lidé ke mně přichází, když vidí na konci tunelu tmu a ta je vyděsí, říká psychiatr

19. březen 2021

Češi užívají stále více léků na úzkosti, řada z nich je bere dlouhé roky. Kromě závislosti je nežádoucím účinkem medikamentů i nepříznivý dopad na kognitivní schopnosti. Vysazování je komplikované a výsledek nejistý.

Při projevech úzkostí či jiných nepříjemných psychických stavech je jednou z možností řešení předepsat takzvané benzodiazepiny. Jejich účinek se dostavuje poměrně rychle, ale neměly by být užívány dlouhodobě, protože mají potenciál pro vznik závislosti. V Česku se takových léků podle psychiatra a adiktologa Jakuba Minaříka spotřebují (s nadsázkou k použité množstevní jednotce, ne však k reálnému množství) vagóny.

K rozhovoru se scházíme v ordinaci Jakuba Minaříka. Pracuje na Klinice adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V oboru působí přes 25 let a začínal v neziskové organizaci Sananim

Lidé někdy dlouhodobě užívají takzvanou terapeutickou dávku, třeba jednu tabletu denně, ale může se stát, že přijdou nějaké obtížné události a užívané množství se zásadně zvýší. Podobně to měla i jedna z Minaříkových pacientek. „Ona onemocněla, matka onemocněla, s dcerou byly nějaké problémy, spousta těch věcí vypadala docela vážně, a tak se z té jedné tablety dostala na tři a ze tří na padesát. To byl takový nárůst, že si ani nedokázala představit, jak se tam vlastně ocitla,“ vzpomíná na jeden z příběhů ze své ordinace psychiatr.

Právě takové zásadní samonavýšení medikace může být impulzem, proč lidé psychiatra vyhledají. „Lidé ke mně přichází, když vidí na konci tunelu tmu a ta je vyděsí,“ říká Minařík.

Jak se dá takové množství léků vysadit a jak dlouho to trvá? Proč je to pro lidi, kteří v jiných oblastech života celkem normálně fungují, těžší než pro ty, kteří nefungují vůbec? Existuje vhodná doba pro vysazování léků? A mohlo by být široké předepisování antidepresiv prevencí před vlnou posttraumatických poruch způsobených dlouhodobým stresem doby covidové? I o tom mluvil Jakub Minařík v Diagnóze F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.