Lidé kolem Putina mohou mít miliardové zisky z prodeje drog, říká mezinárodní drogový expert Vobořil

18. březen 2022

Ukrajina v oblasti protidrogové politiky dlouhodobě sdílela ruské postupy. Až v posledních letech začala nově zvolená vláda realizovat opatření doporučovaná Světovou zdravotnickou organizací (WHO), která by měla vést mj. ke snížení rizika šíření infekčních nemocí mezi uživateli drog. Mezi tato opatření patří i substituční léčba určená uživatelům heroinu, kterých tam bylo ještě před asi deseti lety podle odhadů na 700 tisíc.

Není bez zajímavosti, že jednou z prvních věcí, které Rusko udělalo po příchodu na Krym v roce 2014, bylo, že se před každou tamní metadonovou kliniku postavil voják, znemožnil klientům vstup dovnitř, a služby tak byly okamžitě uzavřeny. Bez pomoci tak byli lidé, kteří za podpory substituční léčby prakticky bezproblémově fungovali, chodili do práce, starali se o rodiny.

Čtěte také

O tom, že to zřejmě nebyl jen bezvýznamný krok v rámci anexe Krymu, psaly v letech 2015 a 2016 britský deník The Guardian a americký týdeník Newsweek, které popisovaly okolnosti otravy bývalého důstojníka ruských tajných služeb FSB a KGB Alexandra Litviněnka. Ten měl mít podle svědků v procesu důkazy o propojení Vladimíra Putina a jeho blízkých spolupracovníků s konkrétními jmény v čele organizovaných zločineckých skupin, které spravují většinu obchodu s heroinem a kokainem v ruské oblasti.

Filozofická otázka, k čemu by mohla být Putinovi takto závislá společnost, pak v této optice trochu ztrácí smysl. „Pokud každý uživatel heroinu utratí za drogy asi 2 tisíce dolarů měsíčně, tak na Ukrajině je to asi 20 miliard ročně a v Rusku přibližně třikrát tolik. Pokud mají lidé kolem Putina roční příjmy v řádu miliard, tak v tu chvíli je to asi jedno,“ odpovídá na ni mezinárodní expert na drogovou problematiku a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil v Diagnóze F.

Jak velký problém s heroinem má Rusko? Jak se o drogách jedná v Rusku, v Afghanistánu a v Kolumbii? A jak může vývoj na Ukrajině ovlivnit zdraví lidí ve střední a východní Evropě? Poslechněte si Diagnózu F s Jindřichem Vobořilem.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.