„Lidé píší, že máme zhubnout.“ Pavel Berky a Matěj Pardus o hledání pozitivního vztahu k tělu

30. listopad 2021

„Mně se tělo během života rapidně měnilo. Celý život řeším, jestli zapadám do nějakého standardu,“ říká zpěvák a choreograf Matěj Pardus, který vešel v povědomí jako účastník Superstar v roce 2011. Jeho partner, návrhář a kuchař Pavel Berky, který si získal popularitu jako finalista loňského ročníku reality show MasterChef naopak říká, že má od doby, kdy přibral, své tělo raději.

Společně se snaží ke svým tělům přistupovat pozitivně. Přiznávají, že by to bylo snazší, kdyby jejich kila fanoušci nebo bulvár netematizovali. Pavel s Matějem jsou protagonisty pátého, závěrečného dílu podcastové série Hrana.

„Já mám kupodivu velmi kladný vztah ke svému tělu,“ říká Pavel. V dětství a raném mládí byl hodně hubený. „Když se zpětně dívám na fotky, přijde mi to až nezdravé, že jsem nevypadal dobře. Dnes vypadám mnohem líp,“ dodává. O Matějovi zase média v době jeho účastni v pěvecké reality show referovala jako o nejkrásnějším účastníkovi.

V té době tancoval 10 hodin denně a udržoval si tak fyzičku i sportovní postavu. Když kvůli životním změnám tanec částečně opustil, začalo se jeho tělo měnit a od té doby nabral několik desítek kil. A to se podle něj v showbyznysu moc nenosí.

Zejména po Pavlově účasti v reality show MasterChef se na pár navalila vlna nových fanoušků, kteří oproti dřívějšku začali jejich vzhled kritizovat. A komentují ho také média. „Pavel se tomu zasměje, ale když pod nějaký příspěvek napíší, že by měl Matěj zhubnout, protože se s ním už nevejde na fotku, tak to prostě není příjemné,“ připouští Matěj. Pavel dodává, že ačkoliv se těmto komentářům spíš směje, nedokáže pochopit, jak mohou lidé druhé tímto způsobem urážet. Tím spíš, pokud je ani osobně neznají a nevědí, co za tím je.

Pavel s Matějem se shodují, že jsou pro ně důležitější věci než vysportované tělo. Přestože se občas snaží jíst zdravěji, není pro ně vzhled prioritou. Tou je spokojený společný život a pracovní úspěchy. „Po devíti letech jsme pořád zamilovaní. Máme pořád oči jeden pro druhého,“ usmívá se Matěj. Dodává, že Pavel se mu dnes líbí víc, než když se poznali a on byl štíhlý. A podobně to vnímá také Pavel, který říká, že mu „bříško“ u mužů naopak přijde sexy.

Jak najít pozitivní vztah ke svému tělu, i když neodpovídá rozšířenému ideálu krásy? A jak odolávat tlaku veřejnosti coby exponovaná osoba? Je možné svůj vzhled neřešit, když ho ostatní kritizují? Poslechněte si pátý díl podcastové série Hrana.

Hrana je pětidílná dokumentární podcastová série Lukáše Houdka. Zprostředkuje příběhy mužů, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem. Spolu s odborníky se zamýšlí nad tím, co formuje dnešní představy o ideálním těle. A proč jsou obsesivní cvičení, sledování váhy a poruchy příjmu potravy u mužů tabuizovaná témata. Poslouchejte na wave.cz/hrana, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Kredity:

Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgyně Radia Wave: Veronika Ruppert
Dramaturg tvůrčí skupiny Dokument: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Václav Rouček
Vizuál: Adam Křena
autoři: Lukáš Houdek , Veronika Ruppert
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.