Lidé považují svou volbu za svobodnější, než je tomu ve skutečnosti, říká autorka knihy o Terezíně

28. březen 2022

Na začátku minulého roku vydalo nakladatelství Oxford University Press knihu historičky Anny Hájkové, která teď vychází v českém překladu pod názvem: Poslední ghetto – všední život v Terezíně. Autorka kvůli ní prošla 99 archivů. Kniha je zejména o terezínském ghettu, má ale ambice odpovídat i na obecné otázky. „My lidé nenávidíme bezmoc, a proto často bereme své rozhodnutí jako agentnější. Jako bychom měli mnohem svobodnější volbu, než máme ve skutečnosti,“ říká historička.

Nápad napsat knihu o Terezíně dostala Hájková už jako studentka historie, když se v Izraeli setkala s lidmi, kteří ghettem prošli. „Jak ti staří lidé spolu seděli a vyprávěli si o Terezíně, jak randili a hráli fotbal, tak mě to úplně praštilo do očí,“ popisuje. A tak se historička, působící dnes jako docentka na univerzitě ve Warwicku, rozhodla popsat každodenní život v terezínském ghettu.

V knize se zachycuje, jak byla společnost organizovaná, s jakými starými kulturními a sociálními kapitály lidé do Terezína přicházeli a jak si vytvářeli novou třídní příslušnost. Do ghetta se dostávali nejčastěji židé střední a vyšší střední třídy pocházející z Česka, Německa, Rakouska, ale i Maďarska, Slovenska či Holandska.

Terezínské ghetto, fotografie z knihy Anny Hájkové

„Je hrozně zajímavé, jak stará třída lidi svým způsobem ještě ovlivňovala, ale jak si velmi brzy vypěstovali novou třídní příslušnost,“ říká autorka. Podstatné podle ní například bylo, kdy vězni do Terezína přišli. Nově nabytý sociální kapitál podle ní mohl ovlivnit i to, zdali byli z ghetta deportováni.

„Knihu jsem zároveň napsala jako případovou studii pro lidi, kteří se nezajímají přesně o Terezín nebo holokaust, ale zajímají se o vynucenou společnost obklopenou terorem. Ať už jde o vězeňství nebo marginalizované skupiny,“ dodává Hájková.

Jak by měla vypadat duševní hygiena historiků zkoumajících genocidy a lidská utrpení? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.