Lidé s duševní nemocí potřebují dělat konkrétní kroky, aby se jejich život zlepšil

3. červen 2022

Na cestě k zotavení z duševní poruchy je vedle vhodné terapie potřeba dělat i zcela konkrétní kroky, které mohou lidem pomoci znovu nastartovat pracovní i osobní život. S jejich realizací může pomoci rodina, okolí nebo třeba projekt Čistá duše – Udělej krok.

Stanislav vystudoval architekturu, ale kvůli duševní nemoci v oboru pracoval jen chvíli. Následovalo několikaleté období psychických propadů a opakovaných hospitalizací na psychiatrii, které mu bránilo se k náročnému oboru vrátit. S pomocí projektu Čistá duše – Udělej krok si udělal kurz bytového designu, získal první zakázky a u návrhů interiérů už zůstal. I takhle konkrétní podobu mají kroky, které mohou pomoci lidem s duševní nemocí znovu nastartovat svůj život po pracovní, ale i osobní stránce.

 „Jedna slečna si třeba chtěla udělat autoškolu, aby pomohla švagrovi s péčí o děti, když náhle zemřela její sestra – matka dětí,“ popisuje jeden z plánovaných a zatím neuskutečněných kroků Václava Parkánová z projektu Čistá duše, který pomáhá lidem s duševním onemocněním financovat jejich plány. Svůj krok v něm už udělalo přes třicet lidí. Někteří v dnešní době pomáhají dalším lidem s podobnou zkušeností s duševní poruchou, jiní „jen normálně fungují.“ A některým se plánovaný krok udělat nepodařilo.

„Počítáme s tím, že se to může stát, je to realita, koneckonců i lidem bez diagnózy se stává, že nedosáhnou vytyčeného cíle,“ popisuje Václava Parkánová situaci, kdy podpořený člověk nakonec naplánovaný krok neudělá nebo nedokončí. V celkovém počtu lidí, kteří projektem Udělej krok je takových případů ale jen pár.

Jaké kroky chtějí udělat letošní účastníci projektu? Jak náročné je otevřeně mluvit o svých potížích? A jak může člověku s duševní nemocí pomoci uspořádání výstavy nebo vydání knihy? Poslechněte si Diagnózu F o projektu Čistá duše – Udělej krok.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.