Lidi už nemají sílu. To ale neznamená, že se nespokojenost vytratila, říká běloruská aktivistka o tamějších protestech

17. listopad 2021

Nejméně 500 zadržených studentů a asi 160 lidí vyloučených z univerzit. Taková je poslední bilance Běloruské studentské asociace. V zemi před více než rokem vypukly masivní protesty proti režimu tamějšího autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka. Jaký je život současných mladých lidí ve státě, který připomíná předrevoluční Československo?

Teď se sice Evropa zaobírá hlavně humanitární krizí na polsko-běloruských hranicích, kterou způsobil prezident Alexandr Lukašenko, to ale neznamená, že by se situace uvnitř Běloruska nevyvíjela. „Fyzický odpor sice už není tolik vidět, pronásledování lidí ale neustalo,“ popisuje aktivistka Darya Rubleuskaya situaci v zemi, kde vás můžou na ulici kdykoliv zastavit policisté a domáhat se přístupu do telefonu. Ve vazbě pak můžou skončit Bělorusové třeba jenom za to, že sledují na sociálních sítích nezávislá média.

Darya Rubleuskaya s kolegy

Masivní protirežimní protesty z minulého roku se mimo jiné vyznačovaly odvahou běloruských žen. Velkou roli hráli ale také studenti, kteří se na začátku školního roku začali organizovat na půdách univerzit. Ty vůči nim ale nebyly mnohdy vstřícné. „Naopak napomáhaly silovým složkám v tom, aby studenty perzekvovaly. Například volaly, když viděly, že studenti protestují nebo že se chystají vyjádřit svůj nesouhlas. Předávaly dokonce seznamy aktivních studentů,“ říká Darya.

Darya dnes žije v exilu, v litevském Vilniusu a nadále pokračuje ve své lidskoprávní činnosti. Domů se ale vrátit zatím nemůže. „Rok jsem neviděla svoji rodinu,“ popisuje situaci. „Ale teď se nemůžu vrátit. Jsou proti mně zahájena dvě trestní stíhání, hned na hranicích by mě zadrželi.“ Jedinou její nadějí tak zůstává promlčení stíhání nebo demokratizace Běloruska.

Co hrozí běloruským aktivistům? Mají ještě energii na boj proti režimu? Jak se organizovali studenti během protirežimních demonstrací? A jaká je budoucnost protestního hnutí? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.