Lidské, příliš lidské. Aid Kidova nová deska je kolekce klubových bangerů

21. duben 2021

Ondra Mikula aka Aid Kid se poslední roky stal středem pomyslné sítě hudebníků české nezávislé scény – je členem seskupení Zvíře jménem Podzim a skupiny Kittchen, výrazně pomohl s poslední deskou Lence Dusilové či Oliveru Torrovi a jeho služby využívají i Viah nebo platforma Lunchmeat. Na své vlastní projekty ale jako kdyby Aid Kid zapomínal – novinka Collection je teprve jeho druhým sólovým albem, tedy pokud nepočítáme předloňský soundtrack Cinematographer's Journal.

Collection je ale něco víc než shrnutí novinek z klubů. Deska nabízí Aid Kidovo hudební portfolio od něžnější, emotivnější polohy současné elektroniky – dvě skladby na úvod desky – až k té přímočařejší, kterou reprezentuje tepavý devítiminutový track T.U. na samotném závěru. Zdálo se, že Aid Kid bude směřovat k písňovější tvorbě, na Collection jsou ale na prvním místě klubové bangery. Když už vokály, tak výhradně zmutované. Futuristická elektronika Aid Kidovy desky Collection ale zvládne vyjadřovat emoce i bez lidských vokálů.

Čtěte také

I na Collection působí Aid Kid jako někdo, kdo rád spolupracuje s dalšími umělci – kromě zmíněné NIVVY se na desce podílel i slovenský producent Isama Zing, Oliver Torr nebo Igor Bruso z Deaths, což je Terror Phoenix. Je vidět, že Aid Kid se v kolaboracích cítí nejsilnější. Collection je kolekce prvotřídních klubových tracků, kterým by možná občas slušela ještě větší odvaha pustit se mimo komfortní zónu. 

Poslechněte si celou recenzi na nové album Aid Kida. Dozvíte se v něm, proč se pražský producent stal středem domácí nezávislé scény, koho všeho na nové desce sampluje a kdo mu na Collection hostuje.

Aid Kid – Collection (Addict Sound, 2021)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka