Life is Life! Vendula Chalánková se mění společně s hrdinkou svých komiksů

25. září 2018

Malířka a ilustrátorka Vendula Chalánková, známá například vyšívanými sms zprávami a lakonickými komiksy, vystavuje v Galerii Sýpka ve Valašském Meziříčí. Navíc ilustrovala knihu Jacquese Rupnika.

„Název výstavy ve Valašském Meziříčí vzešel z toho, že mě Pavel Forman pozval v létě na festival metalové hudby Brutal Assault. Tam jsem poprvé viděla naživo kapelu Laibach, která mě k názvu inspirovala,“ říká Vendula Chalánková ve vltavském pořadu ArtCafé.

Policie si myslela, že Vendula Chalánková krade solární panely

Vendula Chalánková se umí smát penězům, přestože sama kvůli nim spíš brečí

03784290.jpeg

Výstava komiksů brněnské umělkyně a performerky Venduly Chalánkové dostala název Smát se penězům. K vidění je do 5. března v Divadle Bolka Polívky. Jednotlivé stripy mají většinou více či méně absurdní pointu. Příběhy autorka vytváří obvykle podle svých vlastních zkušeností.

Jak ale sám název Life is Life! naznačuje, na výstavě jde především o pohled do jejího života. Návštěvníci tam uvidí sérii komiksů, malby, výšivky i instalace. Například 15 barevných komiksových stripů výstavních rozměrů, které ve svých – pro autorku obvyklých – třech okýnkách znovu vyprávějí různé „zkazky z autorčina života“. Nápady na ně si Vendula Chalánková pravidelně dlouhodobě zapisuje, některé stripy vznikají i těsně před vernisáží. Dále jsou zde k vidění ukázky ze série Plenér, což jsou malby, na nichž jsou v poměru 1:1 zachycené panely ze solárního pole poblíž Blanska. Podle autorky vzniklo v rámci projektu dvanáct tak věrně zachycených panelů, že na ni při odnášení obrazů přijela ochranka, která si podle záběrů na kameře myslela, že jim někdo solární panely krade. Ze série elektrospotřebičů je výstavě k vidění také v poměru 1:1 závěsná malba Mikrovlnná trouba nový typ, vytvořená technikou stříbrný prach a akryl na plátně. Na vernisáži ve Valašském Meziříčí zahrála na Valašsku oblíbená kapela Eletrïck Mann, která podle ilustrátorky hraje hudbu v žánru alko-hiphop.

Život uprchlíků jako počítačová hra bez happy endu

Nenávist pramení ze strachu a neznalosti, říká režisér dokumentu o uprchlících v Česku

Z dokumentu Bohu žel

Celovečerní autorský dokumentární film Saši Dlouhého Bohu žel sleduje šest uprchlických příběhů prožívaných po dobu několika let v České republice.

Součástí výstavy je i série ilustrací k filmu Bohu žel. „Obrátil se na mě můj bývalý spolužák, že chystá pro Sašu Dlouhého počítačovou hru k jeho dokumentárnímu filmu. Film Bohu žel mapuje život uprchlíků, kteří žádají v České republice o azyl. Získá ho pouze uprchlík se ženou, kteří přišli z Ruska. V samotné hře hraje hlavní roli postava uprchlíka, který prchá ze Sýrie, překonává různé překážky, bojuje s muslimskými teroristy, přeplouvá moře na lodi, musí přeskakovat různé ostnaté ploty a bojuje s dopravní nebo námořní policií. Když se dostane do České republiky, probíhá tam zrovna demonstrace proti uprchlíkům, přičemž na jednom transparentu se objeví nápis: Vrať se zpět. „Takže tuto hru nejde vyhrát,“ komentuje vyústění hry výtvarnice. Vedle samotných postaviček ze hry jsou na výstavě umístěny QR kódy, pomocí kterých si mohou návštěvníci zahrát hru online na internetu.

Mám ráda metal, ale normálně poslouchám jen Vltavu

Zatímco dříve autorka vyšívala na své výstavy přesná znění některých reálných sms zpráv, pokrok v moderních komunikačních technologiích ji dnes příliš neinspiruje: „Nemám chytrý telefon, ponechala jsem si starý tlačítkový a nemám ani ten internet v mobilu.“

Vendula Chalánková, Vyšívané SMS na výstavě Pocta suknu v 8smičce

I když většinu času poslouchá ČRo Vltava, má ráda také metalové kapely a jednu chtěla dokonce kdysi založit. Také v rámci výstavy Art-Brut-All v ostravském Dole Michal, doprovázející metalový festival, vystavila svého „brutálního“ rozpůleného zajíčka na baterky.

Střední Evropa je jako pták s očima vzadu

Čtěte takéSvobodnou Evropu jsme poslouchali ne kvůli politice, ale kvůli hudbě, říká Jacques Rupnik

V nakladatelství Novela Bohemica navíc vychází kniha Jacquese Rupnika Střední Evropa je jako pták s očima vzadu, kterou Vendula Chalánková ilustrovala. „Nejnáročnějším úkolem bylo pro mě knížku přečíst,“ poznamenává autorka na otázku, jak se jí na pro ni doposud neobvyklém tématu pracovalo. „Kniha vyšla k výročí osmiček a založení republiky a přiměla mě přemýšlet o věcech v souvislostech, o kterých jsem do té doby nepřemýšlela, což mě moc mile překvapilo. Myslím, že život ve střední Evropě je dobrý,“ dodává ilustrátorka.

Vendula Chalánková: Life is Life!

12. 9. 2018 - 16. 11. 2018

Galerie Sýpka, Valašské Meziříčí

Poslechněte si celé ArtCafé včetně hudebního výběru Zdeňka Přidala:

autor: Tomáš Pivoda
Spustit audio

Související